Ziua Internațională a Oengiștilor romi, masa și muzica decontate de Guvern

În fața unui hotel de pe Calea Victoriei, din București, doi copii împreună cu a lor mamă au ieșit din nou la cerșit. Stau până noaptea târziu. În zilele călduroase cerșesc chiar și până la primele ore ale zilei în speranța că vreun turist cu dare de mână le va da câțiva bănuți. Copiii negricioși și murdari rar primesc câte un ban pe care îl duc bucuroși la mama lor. La fel s-a întâmplat și sâmbătă seara, când toată floarea cea vestită a romilor și-a dat întâlnire de Ziua Internațională a Romilor la sala ,,Auditorium” a Muzeului Național de Artă al României.

În sală invitați unul și unul. Majoritatea oengiști romi și neromi. Parteneri și invitați. De proiecte. Dacă calculai valoarea proiectelor implemntate de ei pentru bunăstarea romilor ajungeai la câteva sute de milioane de euro. Cu rezultate vizibile aproape de zero. Dar la un asemenea concert pentru oameni culți, dat în cinstea Zilei Internaționale a Romilor nu aveau ce să caute femeia cu cei doi copii. Și nici ceilalți romi din cartiere bucureștene, neafiliați la vreo organizație. Doar cânta Romani Filamoni-Kher pentru elitele rome. Oameni culți, școli multe și rezultate infime. Deși locuri libere mai erau în sală.

Prin Muzeul Național de Artă al României tinerii sau viitori lideri ai Partidei Romilor Pro Europa făceau listele cu invitați pentru chermeza antamată la o cârciumă de prin zona Romană. Decontată de Partida Romilor Pro Europa din banii alocați de Guvernul României pentru cultură. Vorba aia, cultura trece prin stomac.

Într-un final în sala ,,Auditorium” și-au făcut apariția trei, patru tineri romi din zona Sala Palatului care își făceau selfie cu filarmonica pe fundal.

Amfitrioana Zita Moldovan a introdus în scenă o tânără invitată să cânte trei melodii. După prima piesă, cam de pe al cincilea rând, se aude vocea lui Mihai Neacșu. „Bravo…, bravo!” Ulterior, fata a mai cântat o piesă îndoită cu apă, iar într-un final o melodie din folclorul românesc. Vorba unui tip care stătea pe lângă Voicu jr.: „mai avea un pic și băga și o lambada”. Să fie tabloul complet. Cine suntem noi să judecăm arta? Arta-i, artă!

Cei drept, oamenii spuneau că Voicu jr. a făcut spectacol. El și orchestra. Singurul care se agita prin sală. Trăia și simțea muzica la maxim. Restul cu telefoanele deschise mai înregistrau și ei câteva strofe din vreo melodie mai ritmată. Orchestra a ridicat sala în picioare, iar pe la nouă și ceva seara, invitații de gală au părăsit sala. Pe holuri poze de grup, cu picture pe fundal.

Tinerii de la Partida Romilor, condusă din umbră de fostul deputat Nicolae Păun, îi invita pe ascuns pe oengiști la chermeză. Dar invitația suna ca și cum ți-ar fi fost făcut un ditamai favorul. Doar masa era plătită din banii Partidei. De fapt din banii alocați Partidei de Guvern. Adică,din bani publici. Adică din banii colectați din taxele și impozitele plătite de noi toți.

Marea nedumerire a fost dacă i-a invitat cineva pe romii de rând la spectacol să se bucure și ei de concert pe banii statului. Sau la chermeza decontată de Guvern? Dar ăștia nu contează. Sunt buni doar din patru în patru ani când trebuie să voteze. Nu au ei treabă cu lumea bună a romilor. La fel ca femeia din colțul hotelului care cerșea. Pentru ea nu a fost Ziua Internațională a Romilor. Nici nu cred că știe de existența acestei zile.

Related News

Leave a Reply

Copyrıght 2016 All RIGHTS RESERVED.

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare Accept