Viceprimarul PSD al Sectorului 1, Vasile Moţoc: “programul de reabilitare termică a blocurilor a fost întrerupt din cauza anulării procedurii de achiziție publică”

Din iunie 2015, moment în care Andrei Chiliman a fost pus sub control judiciar, Primăria Sectorului 1 din Bucureşti e condusă de viceprimarul PSD, Vasile Moţoc. Cu un sfert de milion de locuitori, Sectorul 1 contribuie prin taxele şi impozitele colectate de la companii şi firme cu un procent ridicat la PIB-ul ţării. Raportat la numărul de locuitori, în Sectorul 1 suprafața de spațiu verde este de 71,65 mp/cap de locuitor, cea mai ridicată față de celelalte cinci sectoare ale Capitalei. Cum vede din biroul său viceprimarul Vasile Moţoc problema panseluţelor, a parcagiilor şi a locuinţelor sociale.

101reporteri.ro: Care este poziţia Primăriei Sectorului 1 în cazul panseluţelor şi a leagănelor pentru copii din parcuri ale căror costuri au fost semnalate de presă a fi prea mari şi nejustificate?

Vasile Moţoc: Raportul Curții de Conturi reflectă realități de la nivelul întregului București și reprezintă, totodată, o bază de lucru pentru autoritatea locală. Sunt niște realități care ne vor ajuta să cântărim mai obiectiv bugetul pe anul în curs. Spațiile verzi au importanța lor, însă există obiective mult mai importante pentru locuitorii Sectorului 1, cum ar fi: reabilitarea termică a blocurilor, securizarea domeniului public, locuințe sociale pentru persoanele cu venituri reduse, modernizarea unităților de învățământ etc.

Cu siguranță, bugetul pentru spații verzi se va reduce semnificativ.

Ceea ce vă pot spune cu certitudine este faptul că, în ultima jumătate de an de când am preluat interimatul la Sectorul 1, am exercitat un act administrativ corect, în deplin acord cu interesele comunității locale.

101reporteri.ro: Când se reia programul de reabilitare a blocurilor eligibile în Sectorul 1?

Vasile Moţoc: În anul 2015, programul de reabilitare termică a blocurilor a fost întrerupt din cauza anulării procedurii de achiziție publică, care a fost contestată la Curtea de Apel. După judecarea contestației, vom relua această procedură pentru a putea anvelopa și ultimele blocuri rămase nereabilitate.

Ne dorim ca anul 2016 să fie anul relansării programului de reabilitare termică a blocurilor din Sectorul 1. Administrația locală își va îndeplini angajamentul față de cetățenii din această zonă administrativă și va finaliza programul “Iarna va fi ca vara!” în aceleași condiții ca și până acum: gratuit pentru cetățeni. Au mai rămas 193 de blocuri eligibile de a intra în acest program. Astfel, în curând vom fi prima comunitate din România eficientă energetic.

101reporteri.ro: Cum rezolvaţi problema locuinţelor sociale?

Vasile Moţoc: Până la 31 decembrie 2015, la Primăria Sectorului 1 au fost depuse 6398 de dosare pentru atribuirea unei locuințe sociale conform Legii nr. 114/1996. În prezent, pe lista de priorități sunt înscrise 1119 persoane, dintre care 284 sunt persoane evacuate din casele naționalizate.

Suntem singura administrație de sector care a găsit soluţii la problemele locative ale persoanelor evacuate din casele naţionalizate, dar şi a celor cu venituri reduse care nu deţin o locuinţă, deși competența în acest domeniu revine Primăriei Municipiului București.

Soluţiile pe care le-a găsit conducerea Primăriei Sectorului 1 pentru rezolvarea problemelor locative ale acestor categorii de persoane au fost achiziţionarea de pe piaţă liberă a unor apartamente (care au fost repartizate chiriaşilor din casele retrocedate foştilor proprietari şi persoanelor cu venituri reduse care nu deţin o locuinţă), precum şi construirea din fonduri de la bugetul local a unor blocuri de locuinţe sociale.

La nivelul Sectorului 1, serviciul locativ funcționează pe două paliere: Un palier îl reprezintă locuințele gestionate de Primăria Capitalei, prin Administrația Fondului Imobiliar (AFI) și repartizate de către Primăria Sectorului 1 chiriaşilor din casele retrocedate foştilor proprietari şi persoanelor cu venituri reduse care nu deţin o locuinţă. Știu că apartamentele sunt insuficiente raportat la numărul mare de cereri. De aceea, am cerut sprijinul Primăriei Capitalei pentru a ne ceda în administrare locuințele sociale libere, aflate pe raza administrativ-teritorială a Sectorului 1. Cel de-al doilea palier cuprinde atât apartamentele achiziţionate de administrația locală a Sectorului 1 de pe piaţă liberă, precum şi construirea din fonduri de la bugetul local a unor blocuri de locuinţe sociale. Ultimul proiect major în acest domeniu îl constituie construirea unui cartier de locuinţe sociale în zona Odăi. Este vorba despre nouă blocuri cu 414 apartamente care au fost puse la dispoziția cele două categorii de persoane menţionate mai sus.

101reporteri.ro: Ce măsuri luaţi împotriva parcagiiilor?

Vasile Moţoc: Am demarat o amplă campanie de eliberare a domeniului public de persoanele certate cu legea: parcagii, cerșetori, comercianți ambulanți etc. Poliția Locală acționează zilnic pentru îndepărtarea parcagiilor care acționează ilegal pe raza Sectorului 1. În urma acțiunilor specifice parcagiii au fost depistați, identificați și sancționați. Totodată, ca măsură complementară s-a dispus și confiscarea sumelor de bani rezultate în urma contravenției.

În cursul anului 2015 au fost aplicate parcagiilor un număr de 719 sancțiuni contravenționale în cuantum de 73.100 de lei.

Pentru ca acțiunea de eliberare a domeniului public de parcagii să aibă succes avem nevoie însă și de sprijinul comunității din Sectorul  1 precum și al persoanelor care tranzitează această zonă administrativă. Fenomenul parcagiilor subzistă și din cauza “generozității” bucureștenilor. Și cu ajutorul locuitorilor Capitalei parcagiii au transformat activitatea de închiriere a unui loc de parcare ce nu le aparține, într-o „afacere” profitabilă ce poate aduce zilnic câștiguri impresionante, dar ilegale. Oferind bani parcagiilor, chiar dacă sumele individuale par nesemnificative sau simbolice, bucureștenii contribuie la încurajarea și menținerea acestui fenomen.

Deși Poliția Locală Sector 1 îi amendează periodic pe cei care obişnuiesc să practice această activitate ilegală, aceștia revin rapid la vechile obiceiuri și pentru că unii cetățeni le susțin activitatea. Pentru a putea interveni în timp real, bucureștenii pot semnala 24 de ore din 24 prezența parcagiilor pe domeniul public la numărul de telefon  021/9540 și un echipaj al Poliției Locale Sector 1 se va deplasa, în cel mai scurt timp, la fața locului pentru a-i sancționa. Numai printr-o colaborare strânsă între administrație locală și cetățeni, putem stopa activitatea infracțională practicată de șmecherii parcărilor!

101reporteri.ro: Care mai este situaţia cu câinii comunitari?

Vasile Moţoc: Încă din anul 2008 am înființat Serviciul Poliția Animalelor – primul serviciu de acest gen înființat de o autoritate locală din România.

Poliţia Animalelor este un serviciu conceput ca o structură care să strângă câinii comunitari de pe străzi şi să vină în întâmpinarea nevoilor cetăţenilor pe linie de prevenire a relelor tratamente aplicate animalelor şi protecţia acestora, cuprinzând structuri care vizează prevenirea maltratării, intervenţii operative şi medicină veterinară.

În data de 15 ianuarie 2009, Primăria Sectorului 1 a inaugurat Centrul Teritorial de Adăpostire și Protecție Temporară a animalelor fără stăpân, situat pe Șos. ”Odăi” nr. 3-5. La inaugurare centrul putea adăposti un număr de 520 de câini fără stăpân, ulterior capacitatea sa a fost mărită, în prezent putând adăposti aproximativ 1000 de câini. Odată ajunşi în adăpost, câinii sunt vaccinaţi, sterilizaţi şi li se montează microcipuri pentru identificare. Adăpostul cuprinde, pe lângă spaţiile individuale pentru câini, un cabinet veterinar modern, dotat cu toate facilităţile şi o zonă de birouri.

Pentru soluționarea problemei câinilor fără stăpân, Serviciul Poliția Animalelor a desfășurat încă de la înființare activități menite să reducă numărul de câini fără stăpân de pe domeniul public prin organizarea acțiunilor de identificare și capturare a câinilor agresivi, dar și prin acțiuni menite să reducă în timp numărul acestora, derulând programul de sterilizare gratuită a animalelor de rasă comună (câini și pisici) cu proprietari/deținători legali.

De la inaugurarea centrului, un număr de 8300 de maidanezi au fost strânși de pe străzile Sectorului 1. Numai în 2015 au fost capturate un număr de 485 de patrupede. În prezent în adăpost se află 560 de câini.

Derulăm programe de adopție a câinilor comunitari, ce au drept scop identificarea persoanelor dispuse să asigure condiții optime de viață maidanezilor în gospodăriile individuale. De la debutul campaniei au fost adoptați un număr de 1600 de câini fără stăpân. Numai în 2015, 138 de maidanezi și-au găsit stăpân.

Related News

Leave a Reply

Copyrıght 2016 All RIGHTS RESERVED.

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare Accept