Trădare și spionaj! Spionul bulgar Zikolov s-a înfruptat din secretele Armatei Române

Serviciul Român de Informații a readus în actualitate „o filă de istorie” din 3 martie 2009, în care a fost anunțată finalizarea cu succes a operațiunii de contraspionaj Dorment. În cadrul acestei afaceri de spionaj a fost arestat spionul bulgar Marinov Petar Zikolov și subofițerul român Floricel Achim. Spionul bulgar a obținut o serie de informații militare clasificate din interiorul Ministerul Apărării Naționale legate de strategia de luptă a Armatei Române. Ulterior, informațiile militare au fost transmise unor reprezentanți ai unui stat nealiat. 

Operațiunea Dorment

Direcția Generală de Contraspionaj din cadrul SRI a obținut mai multe date legate de derularea pe teritoriul României a unei operațiuni ample de culegere de informații clasificate în favoarea unor servicii de informații nealiate. Se întâmpla în anul 2005. Atunci, constraspionajul românesc a documentat modalitățile prin care documentele militare ale Ministerului Apărării Naționale au fost sustrase ilegal, fiind ulterior transmise unor diplomați străini.  „În cadrul operațiunii, ofițerii SRI au stabilit cu certitudine faptul că transferul documentelor s-a realizat de către cetățeanul străin ZIKOLOV Marinov care acționa pe teritoriul României ca agent de informații al unui serviciu special străin. Acesta l-a recrutat și angrenat pe cetățeanul român ACHIM Floricel, subofițer MApN cu acces la date și informații cu caracter clasificat, în culegerea și transmiterea de informații. După prelucrarea datelor, acestea erau transmise printr-un sistem de legătură complex, specific serviciilor speciale, către  cadre de informații străine. Pentru activitățile desfășurate și în funcție de importanța documentelor furnizate cei doi erau recompensați cu diverse sume în valută.”, se menționează în comunicatul SRI.

Cum a fost racolat subofițerul Armatei?

Floricel Achim era în anul 1994 plutonier în Armata Română. În acel an și-a făcut concediu de odihnă în Bulgaria, unde l-a cunoscut pe bulgarul Marinov Zikolov. Relația dintre cei doi a fost întreruptă pe motiv că Zikolov ar fost numit atașat militar. Însă, potrivit rechizitoriului, cei doi au reluat legătura abia în anul 2001, când Zikolov s-a pensionat și s-a stabilit în România, unde și-a deschis mai multe afaceri.

În paralel, Achim fusese numit comandant al Centrului de Transmisiuni Speciale, unitate care se ocupa de gestionarea documentelor clasificate strict secret. Era în anul 2002. Relația dintre bulgar și român se cimentase, astel încât Achim a început să scoată documente secrete din unitatea la care lucra. Cei doi parteneri au pus la punct un mecanism de livrare contra cost a documentelor secrete. În funcție de valoarea documentelor cei doi primeau între 800 și 1000 euro.

Floricel Achim a intrat sub monitorizarea ofițerilor de la contraspionaj din cadrul SRI, în 2005. Dar Achim și-a văzut nestingherit de treabă. Un an mai târziu avea să fie avansat ca șef al Registraturii Centrului de Comunicații și Informatică.

În toată această perioadă, subofițerul Achim copia pe un memory stick informațiile clasificate din sisteme informatice la care avea acces. Apoi se întâlnea cu Zikolov căruia îi preda suportul informatics ascuns într-un pachet de țigări. Conform rechizitoriului, ultimele informatii clasificate predate lui Zikolov au fost „Dispozițiile pentru Comunicații și Informatică a Diviziei I Infanterie”, aflata in vigoare, precum si anexe ale acesteia, înscrisuri clasificate „secret de stat”, nivel „Secret” și „Secret de Serviciu”.

În 2009, Floricel Achim urma să fie promovat într-o funcție din care avea acces din nou la informații clasificate. Dar spionul bulgar Zikolov a fost instruit la București de către diplomații și ofițerii străini să folosească instrumente sophisticate de transmitere a informațiilor, cu programe speciale de cirptare-decriptare. Ceea ce nu știau diplomații străini era faptul că ședințele de instruire au fost filmate și au constituit probe împotriva diplomaților străini, în baza cărora aceștia au fost obligați să părăsească România.

Afacerile spionului Zikolov la București

Acoperirea spionului Petar Marinov Zikolov la București a fost de afacerist. Astfel, Zikolov împreună Bushev Kiril Zahariev au înființat firma Orion Trading BG. SRL, în data de 8 mai 2001. Firma a intrat în lichidare judiciară începând cu data de 13 februarie 2008 și lichidator a fost desemnată Carmen Mitrus. A doua firmă, Polynas Com 2003 SRL, a fost înființată de pe 17 martie 2003, în Bucuresti, si avea sediul social într-un bloc de pe bulevardul Banu Manta. Partenerul lui Zikolov în această firmă a fost bulgarul Petrov Petar Konstantinov, care deținea 51 la sută din părțile sociale. Și această firma a intrat în lichidare pe 27 noiembrie 2008.

Cea de a treia firmă la care Zikolov apărea ca asociat cu 5% se numea Citron International SRL. Restul părților sociale erau deținute de bulgarul de origine turcă Sadula Aziz Iliyaz, care era și administratorul firmei. Societatea a intrat în dizolvare în 23 noiembrie 2010.

Spionul Petar Marinov Zikolov provine dintr-o familie de ofițeri bulgari care au avut o predilecție pentru spionaj. Tatăl său, Marin Zikolov a fost colonel, iar unchiul său, generalul Vasil Zikolov, a fost timp de 30 de ani șeful Securității bulgare.
Generalul Vasil Zikolov a recunoscut pentru bTV că este rudă cu spionul arestat în Romania, adică văr de-al doilea cu tatăl lui Petar. Generalul a fost mai întăi partizan în cel de-al doilea război mondial, apoi s-a înrolat în Armata Bulgară în 1944, când Bulgaria a trecut de partea rușilor. Până în 1960 a absolvit două academii militare în URSS, revenind în patria-mamă pe funcția de comandant al garnizoanei din Plovdiv. Din 1967 trece în funcția de șef al serviciilor de informații militare și adjunct al șefului Statului Major al Armatei Bulgare, poziție în care a rămas până în 1990.

Related News

Leave a Reply

Copyrıght 2016 All RIGHTS RESERVED.

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare Accept