Toate gradele diplomatice ale lui Titus Corlățean, „la excepțional“

Titus Corlățean este un alt diplomat care a beneficiat de o „carieră accelerată” în MAE. Gradele diplomatice le-a luat din doi în doi ani, fiind avansat de fiecare dată “la excepțional”. Cotidianul România Liberă a prezentat în exclusivitate cum a reușit Titus Corlățean să urce pe treptele diplomatice beneficiind de o „carieră accelerată” în Ministerul Afacerilor Externe, după un tipar dinainte stabilit.

La fel ca în cazul ambasadorului Mihnea Motoc, Titus Corlățean a intrat în Centrala Externelor ca „referent relații”, după ce a absolvit Facultatea de Drept din București. Postul de referent relații l-a primit în anul 1994, în mandatul de ministru al lui Teodor Meleșcanu. Imediat ce a primit postul, în 1995, Titus Corlățean s-a specializat în Drept Internațional și Relații Internaționale la Universitatea București. În același an a fost trimis la perfecționare la Institutul Național de Administrație Publică din Paris.

Pe 1 august 1996, Titus Corlățean a fost avansat în gradul de atașat. După ce a stat în gradul de atașat puțin peste jumătate din perioada minimă prevăzută de lege, a fost avansat la gradul de secretar III, în data 13 iulie 1998. “La excepțional”. După alți doi ani, pe 1 august 2000, Corlățean a fost promovat în gradul de secretar II. Tot “la excepțional”. Între 1997 și 2001 a fost co-agent al Guvernului României în fața Curții Europene a Drepturilor Omului.

Ulterior, în 2001, a acceptat oferta prim-ministrului Adrian Năstase de a-i deveni consilier personal pe probleme de politică externă. „Deveneam consilierul personal al premierului după patru ani dezastruoşi pentru politica externă a României, pe care i-am resimţit în mod direct din postura mea de diplomat la Strasbourg”, scrie Corlățean pe site-ul său.

În timp ce îl consilia pe Adrian Năstase, Corlățean a fost promovat iar “la excepțional” pe 1 august 2002, la gradul de secretar I.

Tot în 2002, Corlățean a combinat diplomația cu politica de partid. Cu o lună înainte de a fi promovat în gradul diplomatic de secretar I, a fost numit secre-tar internațional al tinerilor social-democrați. Apoi, în 2003, a fost promovat secretar executiv al PSD. Premierul Adri-an Năstase l-a numit în 2003 în funcția de secretar de stat pentru românii de pretutindeni, funcție încheiată odată cu instalarea guvernului Alianței D.A., în decembrie 2004.

Pe afișe electorale cu Michelle și Barack Obama

În mai 2012, în fruntea Guvernului a ajuns Victor Viorel Ponta. Câteva luni mai târziu, Titus Corlățean a devenit ministru al Afacerilor Externe. În toamna aceluiași an a avut loc campania electorală pentru alegerile parlamentare. Ministrul Titus Corlățean și-a depus candidatura pentru un post de deputat. Pe afișele electorale, Corlățean se afișa cu Michelle și Barack Obama, lăsând impresia că este susținut de familia prezidențială din SUA. Corlățean spunea despre această strategie de campanie că fotografia ilustrează un text despre cariera politică și diplomatică, „materialul în care era utilizată fiind unul de prezentare a activității”.

Motoc și Maior, excepționali ilegali

“România liberă” a prezentat ieri, în exclusivitate, cum au reușit Mihnea Motoc și George Maior să urce pe treptele carierei între 1991 și 2004. De altfel, CV-urile celor doi par trase la indigo, după un tipar dinainte stabilit.

Ambasadorii Mihnea Motoc și George Maior au fost avansați în gradele diplomatice, între 1992 și 1998, fără respectarea prevederilor statutului diplomaților. Cei doi au fost crescuți și sprijiniți în cariera diplomatică și politică atât de fostul premier Adrian Năstase, cât și de ministrul Teodor Meleșcanu. Există și o diferență între aceștia, totuși: Motoc a fost avansat nu doar “la excepțional”, ci și ilegal. În cazul lui Maior, însă, au fost respectate cerințele minimale.

Citiți: Fostul șef al SRI, ambasadorul George Maior și-a luat ilegal două grade diplomatice în Ministerul Afacerilor Externe

 

Citiți: Ambasadorul Mihnea Motoc a fost avansat ilegal în treptele diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe

 

 

Related News

Leave a Reply

Copyrıght 2016 All RIGHTS RESERVED.

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare Accept