Spionii CIA au investigat piața neagră a alimentelor din București

Informații despre piața neagră a alimentelor din București au ajuns în documentele secrete ale CIA. În ianurie 1951, spionii americani de la București își informau superiorii din SUA despre prețurile alimentelor și salariile românilor. Nivelul de trai al românilor a atras atenția americanilor. Prețurile alimentelor erau destul de piperate în comparație cu nivelul de salarizare. Un muncitor necalificat primea un salariu lunar de 3000 de lei. Acești bani îi ajungeau să își cumpere doar câteva alimente de bază. Aceste informații au fost declasificate recent de CIA.

În perioada 13 aprilie 1948-2 iunie 1952, România a fost condusă de Constantin Ion Parhon, medic endocrinolog și neuropsihiatru. Militant comunist, Parhon a fost influențat de operele lui Karl Marx.  În aceea perioadă peste România domnea haosul. Însă, spionii americani de la București culegeau informații din toate domeniile. Informațiile declasificate de CIA cu privire la România descriu cu lux de amănunte ceea ce se întâmpla în țară, în urmă cu aproape 66 de ani. De exemplu, muncitorii necalificați primeau lunar un salariu de aproximativ 3000 lei. Însă, muncitorii calificați și funcționarii aveau salarii cuprinse între 3000 și 6000 lei. Cu acești bani, românii nu puteau să își cumpere prea multe.

Alimente pe piața neagră

Agenții americani au făcut un tabel cu prețurile alimentelor, dar și valoarea acestora pe piața neagră a alimentelor de la București. În plus, hainele erau considerate un lux. Pentru o pâine mică, românii scoteau din buzunar nu mai puțin de 40 de lei. Un ou costa 20 de lei. Dar, dacă voiai să pui pe masă o bucată de unt era destul de greu. Kilogramul de unt costa la magazin 425 de lei, dar se termina destul de repede. Cei care nu apucau să cumpere de la alimentară erau nevoiți să apele la piața neagră, unde un kilogram de unt se vindea la un preț aproape dublu. Adică, 700 lei.

Carnea de vită se vindea cu rația. Un kilogram de carne costa în magazin 250 de lei. Pe piața neagră prețul acesteia ajungea la 500-600 lei pe kilogram. Licoarea lui Bachus costa 250 lei per litru. Dar era de slabă calitate. Un vin mai bun costa 400 lei.

În lunile geroase românii plăteau pentru o tonă de lemn de foc o sumă cuprinsă între 4000 și 5000 lei. Adică, un salariu și jumătate al unui muncitor necalificat.

Hainele de stradă au fost un lux în 1951

Românii care doreau să fie în pas cu moda plăteau bani grei la începutul anului 1951. O pereche de pantofi costa aproximativ 5000 lei. Un costum pentru munca de zi cu zi avea prețul destul de piperat. Agenții americani spun în documentele declasificate de CIA că prețul unui costum era între 20.000 lei și 22.000 lei. O salopetă de oraș costa jumătate din prețul unui costum.

Toate aceste prețuri erau raportate la salarii mizere. Un muncitor necalificat primea în mână 3000 lei. Celelelate categorii de muncitori aveau salarii cuprinse între 3000 și 6000 lei. Angajații din industria de proiectare avea salarii cuprinse între 7500 lei și 10.000 lei pe lună. Iar un dentist ajungea la 13.000 lei.

Related News

Leave a Reply

Copyrıght 2016 All RIGHTS RESERVED.

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare Accept