Sindicatele din învățământ cer demisia Guvernului Cioloș! Grila de salarizare îi scoate pe profesori în stradă

Proiectul de ordonanță de urgență privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care urmează să fie adoptat și să intre în vigoare de la 1 august, îi nemulțumeste pe angajații din sistemul de învățământ. Deja, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a anunțat un protest de amploare împotriva Guvernului în zilele de 18 și 19 aprilie, în intervalul orar 15.00-17.00, când vor picheta sediul Guvernului României.

“Din grilele de salarizare propuse de Guvernul Cioloș, se constată că pentru anumite categorii de cadre didactice și pentru personalul didactic auxiliar, salariile propuse sunt mai mici decât cele actuale cu: – 7% pentru educatoarele și învățătorii debutanți, categorii care vor fi salarizate la nivelul salariului minim brut pe economie; – până la 29% pentru învățătorii și educatoarele cu studii medii; – 6% pentru profesorii debutanți; – 6% pentru informatician IA; – 6% pentru administrator financiar gradul I. Este adevărat că prin acest proiect de Ordonanță de Uregență se propune reducerea numărului tranșelor de vechime, o creștere a salariilor pentru anumite categorii de profesori, dar și că unele rămân la nivelul actual”, susține Adrian Voica, vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

Potrivit acestuia, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ nu poate fi de acord cu salariile propuse pentru învățătorii și educatoarele cu studii medii care riscă să rămână la același nivel pentru o perioadă nedefinit de mare, din cauza modului în care este concepută grila. De asemenea, salariile umilitoare propuse pentru debutanți sunt “un îndemn” pentru tinerii performanți să fugă de învățământ.

“Cei peste 178.000 de salariați din învățământul preuniversitar, membri de sindicat ai organizațiilor afiliate la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, nu acceptă o astfel de lege de salarizare! Încă de la începutul acestui an am adus la cunoștința Guvernului României principalele nemulțumiri ale personalului din sistem, una dintre marile probleme ale sistemului și salariaților fiind tocmai cea a SALARIZĂRII UMILITOARE a personalului, în raport cu alte categorii de bugetari. Am informat în mod public că, după majorarea salarială de aproximativ 25% din anul 2015, salariul unui profesor debutant este de cca.1100 de lei net, iar al unui profesor la final de carieră este de aproximativ 2400 lei. Dacă un salariu de 1100 lei net – al unui profesor debutant – este mult prea mare și Guvernul Cioloș a înțeles că trebuie să îl reducă cu 6%, iar un învățător debutant trebuie să primească salariul minim pe economie”, a mai spus Adrian Voica.

În acest sens, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ cere ca actualul guvern să-și dea demisia de onoare.

“Un guvern care propune o astfel de grilă pentru salariile cadrelor didactice, care nu a investit fonduri în dezvoltarea sistemului educațional, pentru modernizarea bazei didactice a unităților de învățământ, mai ales a celor din mediul rural, pentru a oferi șanse egale la un învățământ de calitate pentru toți elevii, trebuie să plece! În aceste condiții, membrii de sindicat afiliați la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, vor recurge la toate formele de luptă sindicală, prima acțiune urmând a se desfășura în zilele de 18 și 19 aprilie, în intervalul orar 15.00-17.00, când vor picheta sediul Guvernului României”.

Related News

Leave a Reply

Copyrıght 2016 All RIGHTS RESERVED.

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare Accept