Rezultatul fals-pozitiv al mamografiei poate indica un risc mai mare de cancer la sân

Li se întâmplă milioanelor de femei. Merg la control pentru o mamografie, radiologul vede ceva suspect, dispune o radiografie cu raze X sau cu ultrasunete şi se dovedeşte a nu fi ceva.

E dureros, necesită mult timp şi este costisitor. Dar un nou studiu sugerează că ar trebui să fim mai atenţi la aceste vizite. Femeile care au avut un rezultat fals – pozitiv au mai multe şanse de a dezvoltă cancer de san în timp.

Louise Henderson de la Universitatea din Carolina de Nord – Chapel Hill şi colegii săi au descoperit că femeile care au primit un rezultat fals-pozitiv au avut cu 39% mai multe şanse de a face cancer la san în următorii 10 ani decât femeile care pur şi simplu au primit un rezultat negativ pe o mamografie.

Femeile ale căror radiografii arătau destul de grav, au fost trimise pentru o biopsie iar acestea au de 76 de ori mai multe şanse de a avea mai târziu un diagnostic real de cancer de san.

„De asemenea, am constatat că femeile cu o istorie de un rezultat fals pozitiv au continuat să aibă un risc crescut de a dezvoltă cancer de san şi la 10 ani după control”, a declarat Henderson .

Institutul Naţional de Cancer include, de asemena, că un factor de risc şi vârstă unei femei, rasă, dacă ea a făcu radioterapie la piept,  dacă ea a avut copii şi când, vârstă la care ea a ajuns la pubertate şi dacă are rude apropiate cu cancer de san.

Henderson a spus ce cele care au un rezultat fals pozitiv pe o mamografie, ar trebui de asemenea  să între acum ecuaţie. „Constatarea noastră cum că riscul de cancer mamar rămâne crescut de până la 10 ani de la rezultatul fals-pozitiv sugerează că mamografiile acelea suspecte reprezintă un risc crescut de cancer la san în viitor”, a declarat echipa ei .

„Noi nu vrem femeile să citească acestea şi să se simtă îngrijorate”, a spus Henderson. „Intenţionăm că rezultatele noastre să fie un instrument util în contextul aflării şi altor factori de risc.”

Related News

Leave a Reply

Copyrıght 2016 All RIGHTS RESERVED.

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare Accept