RCA-ul mioritic a crescut sub umbrela vieneză

Decizia Guvernului de a impune anumite limite pentru o perioadă de șase luni tarifelor pentru asigurările obligatorii RCA, a stârnit reacţii diferite în piaţă. Părțile implicate s-au simițit lezate sau au salutat decizia Palatului Victoria în funcție de interesele lor, scrie cotidianul.ro.

Plângere la Comisia Europeană

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), asociaţie care reuneşte mare parte din firmele de asigurări s-a considerat lezată de decizia Guvernului. Ca urmare s-a plâns Comisiei Europene. UNSAR a sesizat în acest sens Bruxelles-ul împotriva îngheţării preţurilor la polițele RCA și a acuzat că hotărârea a fost luată la presiunea patronatelor din transporturi, în scopul favorizării acestora.

ASF îmbrățișează pârâcioși sub umbrelă

Cine este însă UNSAR, organizația care susține că ”va acţiona pe toate căile posibile pentru ca reglementările din domeniu să respecte cadrul legislativ existent atât la nivel naţional, cât şi european”?

Conform propriului site, din organizație fac parte 17 societăți de asigurare, toate cu capital străin. Din acestea 8 fac și asigurări RCA. Dintre cele 8, mai mult de jumătate, adica 5 societăți sunt cu capital austriac, acestea având o cotă de piață de aproximativ 37%.

Din cele 5 companii austriece 2 aparțin aceluiași asigurator VIG – Vienna Insurance Group. Cota lor de piață este de aproape 29%. Datorită jocurilor făcute în piață în ultimii ani, sub atenta supraveghere a ASF condusă de Mișu Negrițoiu, aceste companii au ajuns să controleze prețurile la RCA în România. Efectele acestui control al pieței sunt catalogate de Consiliul Concurenței ca ”efect de umbrelă”.

Mai puțin poetic, acesta este o situație întâlnită în piețele cu structură de oligopol, cum este și cea a RCA-ului de la noi. Umbrela o deschid firmele mari, care controlează piața și stabilesc prețuri ridicate și astfel creează loc și pentru companiile mai mici să se miște profitabil sub nivelul lor.

E firesc ca investitorii să vrea să-și maximizeze profiturile prin menținerea unui preț ridicat, dar în mod normal autoritatea de reglementare nu ar trebui să permită asemenea jocuri.

Continuare pe cotidianul.ro

Related News

Leave a Reply

Copyrıght 2016 All RIGHTS RESERVED.

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare Accept