Premieră în sistemul medico-militar! Chirurgia robotică a fost aplicată cu succes în cazul patologiilor uro-onocologice

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” a anunțat că au fost realizate în premieră primele intervenții chirurgicale urologice laparoscopice asistate robotic, în cadrul unui proiect de cercetare medicală cu tema “Studiu comparativ – chirurgia robotică versus abordarea clasică a patologiilor onco-uro-genitale”. Intervenţiile au fost realizate de colonel medic dr. Dinu Marius, şef Secţie Urologie şi de maior medic dr. Victor Mădan, ambii fiind atestaţi, la începutul acestui an, pentru operarea cu sistemul chirurgical robotic da Vinci.

„Echipa operatorie a efectuat primele intervenţii de Prostatectomie radicală, sub supravegherea domnului Profesor dr. Achilles Ploumidis, trainer în cadrul ORSI Academy, de la Athens Medical Center – Atena. Operaţiile s-au desfăşurat conform celor mai noi protocoale chirurgicale minim invazive, făcând astfel posibil ca pacienţii români să beneficieze de terapii existente în centrele medicale de referinţă din Europa şi SUA”, a anunțat Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”.

Intervenţiile chirurgicale au decurs fără probleme şi complicaţii intra şi post-operatorii, pacienţii aflându-se într-o stare generală foarte bună, echilibraţi hemodinamic şi respirator, fapt ce le-a permis începerea, sub supravegherea medicală de specialitate, a programului de mobilizare şi alimentare.

Beneficiarii studiului de cercetare medicală, început astăzi, sunt pacienţi cu patologie oncologică uro-genitală, selectaţi ca urmare a complexităţii cazurilor şi a patologiilor asociate diagnosticului de bază, fapt ce necesită adoptarea unor tehnici chirurgicale minim invazive, avansate şi complexe, care impun o disecţie de mare fineţe, cu o acurateţe crescută a suturilor, aplicate într-un spaţiu anatomic de lucru foarte restrâns.

Faţă de alte metode chirugicale laparoscopice/clasice, intervenţia asistată robotic conferă nenumărate avantaje pentru pacient, din care menţionăm: scăderea ratei de complicaţii datorită preciziei crescute, robotica îmbunătăţind ambidexteritatea, ameliorând performanţele obţinute cu mana non-dominantă; reducerea timpului de spitalizare, a pierderilor de sânge intra şi post-operator şi, implicit, a necesarul de transfuzie, a durerii post-operatorie şi a disconfortului, a riscului de infecţie, toate acestea convergând spre optimizarea timpilor de recuperare pentru realizarea reinserţiei în viaţa socio-profesională.

„Acestă performanţă medicală a fost posibilă ca urmare a dezvoltării activităţii derulate de specialiştii Centrului multidisciplinar de cercetare pentru abordarea multifuncţională a patologiei tumorale abdominale şi mioosteoarticulare a bazinului si membrelor pelvine (CERPATUM), structură realizată în cadrul proiectului co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, prin intermediul Programului Operaţional Sectorial “Creşterea Competitivităţii Economice” (POS CCE), implementat de către unitatea noastră, în perioada 2014 – 2015, la nivelul Secţiei Chirurgie generală II.”
Cancerul de prostată: 200 de cazuri la 100.000 locuitori

În privinţa cancerului de prostată, dacă acum 25-30 de ani cifrele arătau o incidenţă mai scăzută a afecţiunii, acest lucru se datora, cel mai probabil, lipsei metodelor de diagnostic precoce, a lipsei de informaţii atât a pacientului, cât şi a urologului.
Specialitatea urologică a cunoscut, în ultimele decenii, o continuă dezvoltare datorită exploziei informaţionale şi, mai ales, graţie evoluţiei tehnologice în domeniul investigaţiilor şi al tratamentului patologiei uro-genitale.

În prezent cancerul de prostată este cea mai frecventă formă de cancer non-cutanat la bărbaţii peste 70 ani şi a doua cauză de mortalitate în rândul aceleiaşi populaţii, având o incidenţă, în creştere, în jurul a 200 de cazuri la 100.000 locuitori.
Dozarea PSA-ului, controalele urologice periodice şi folosirea ecografiei trans-rectale au făcut ca numărul de pacienţi diagnosticaţi să crească semnificativ. În acest context, trebuie menţionat faptul că şi arsenalul terapeutic al pacientului diagnosticat cu această maladie se aliniază la standardele mondiale existente: prostatectomie radicală clasică/ laparoscopică sau robotică; brahiterapie; radioterapie externă conformaţională; crioterapie etc.

Tendinţa este ca şi în România lucrurile să se alinieze la standarde internaţionale, aplicate în acest domeniu, sens în care la acest moment serviciile medicale oferite presupun: biopsia prostatică prin fuziune de imagini, chirurgia clasică, chirurgia laparoscopică, chirurgia laparoscopică asistată robotic daVinci SI, terapia High Intensity Focused Ultrasound (HIFU) pentru cancerul prostatic, ureteroscopie flexibilă şi semirigidă pentru litiaza reno-ureterală, litotriţie laser a litiazei reno–uretero–vezicală, rezecţie laser a formaţiunilor tumorale uroteliale, plasma-vaporizarea adenomului de prostată, proteze testiculare şi peniene, uretroplastii standard şi cu mucoasă bucală, cura miniminvazivă a malformaţiilor tractului urinar la adulţi, completarea tehnicilor de fertilizare.

Demnă de menţionat este si evoluţia spectaculoasă a metodelor de tratament în afecţiunile uro-oncologice, tendinţa fiind spre dezvoltarea de terapii moleculare, terapii imunologice de autovaccinuri, de teste genetice, pentru evaluarea prognosticului afecţiunii.

 

Related News

Leave a Reply

Copyrıght 2016 All RIGHTS RESERVED.

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare Accept