Peste 6000 de militari, procurori și judecători au fost arestați în Turcia

Peste 6000 de militari, procurori și judecători au fost arestați în urma unei tentative de lovitură de stat. Printre aceștia se află inclusiv comandanți ai armatei turce și judecători de la Curtea Supremă.

Ministrul Justiției, Bekir Bozdag, a declarat că în jur de 6.000 de suspecți, inclusiv cel puțin 2,839 de soldați și mii de membri ai sistemului judiciar, au fost reținuți în cadrul unei operațiuni la scară largă lansată în urma unei tentative de lovitură de stat inițiată de un grup de soldați.

„În prezent, există aproximativ 6.000 de rețineri. Acestea vor depăși 6.000. Procesul juridic cu privire la aceștia va continua”, a spus Bozdag.

Suspecții sunt acuzați de „calitatea de membru al unei organizații teroriste armate” și „încercarea de a răsturna guvernul Republicii Turcia, folosind forța și violența”.

Organizația teroristă se presupune că este condusă din SUA de către clericul musulman Fethullah Gulen, declarat dușman al guvernului turc.

Mandatele de arestare au vizat și doi membri ai Curții Constituționale, Alparslan Altan și Erdal Tercan, 48 de membri ai Consiliului de Stat, și 140 de membri ai Curții Supreme de Apel.

Reținerea a 2.745 de judecători și procurori a fost dispusă după ce au fost suspendate de la plata taxei de către Consiliul Superior al Magistraturii (HSYK).

Mulți comandanți ai armatei au fost de asemenea reținuți și unii dintre ei au fost ulterior arestați.

Printre cele mai importante nume a fost reținute asistentul șef militar al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, colonelul Ali Yazici; comandantul Armatei 2, Gen. Adem Huduti; ofițerul executiv Malatya Garrison și comandantul Avni Angun; dar și comandantul Armatei 3, generalul Erdal Öztürk.

Comandantul forțelor aeriene, Akin Öztürk, a fost reținut fiind suspectat de plănuirea loviturii de stat, în conformitate cu mai multe rapoarte.

Poliția a reținut, de asemenea, opt generali Air Force. În provincia İzmir, adjunctul al Armatei Egee, comandantul Brig. Mamduh Hakbilken și comandantul Halil İbrahim Yildiz de la forțele navale martime, figurează printre cei arestați.

Între timp, în provinciile din est și sud-estul Turciei a avut loc de asemenea rețineri: colonelul Arif Seddar Afșar din Bitlis, colonelul Yunus Kotaman din Bingöl, colonelul Abdulkerim Ünlü din Tunceli, colonelul Ahmet Șimșek din Siirt, și maiorul Halil İbrahim Ergin din Hakkari.

În cursul acestei zile, poliția turcă a descins la comandamentul Jandarmeriei din Istanbul, iar biroul comandantului Statului Major al Jandarmeriei, colonelul Gürcan Sercan, a fost percheziționat. Alți câțiva comandanți de jandarmerie au fost reținuți în cadrul operațiunilor desfășurate pe întreg teritoriul Turciei. Generalii Irfan Can, İmdat Bahri Biber, Fethi Alpay, Haluk Sahar, Mehmet Ozlu, Ahmet Biçer, Șaban Umut și Serdar Gülbaș au fost reținuți.

Cel puțin 290 de persoane au fost ucise și alte mii de persoane au fost rănite în tentativa eșuată a loviturii de stat din Turcia.

Șeful Statului Major General generalul Hulusi Akar spune că a fost ținut ostatic de soldații care s-au implicat în lovitura de stat.

 

Related News

Leave a Reply

Copyrıght 2016 All RIGHTS RESERVED.

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare Accept