Nicolae Țucunel: “Noi cerem transparență pentru ca Romsilva să nu mai rețină preferențial masa lemnoasă”

Scandalul dintre Regia Națioanlă a Pădurilor Romsilva și agenții economicii din industria de exploatare a lemnului la începutul săptămânii. Litațiile pentru vânzare masei lemnoase organizate în ultimele două luni de către Direcțiile Silvice au fost boicotate de agenții economici. Motivul invocat a fost că prețul de pornire al licitațiilor a crescut cu 35% în 2016, după ce din 2011 până în 2015 a crescut cu 250%, în urma unei decizii semnate de Adam Crăciunescu, directorul general al Romsilva. Președintele Asociației Forestierilor din România, Nicolae Țucunel a explicat pentru 101reporteri.ro, care sunt motivele nemulțumire agenților economici din industria de exploatare a masei lemnoase.

101reporteri.ro: De la ce a plecat scandalul dintre agenții economici și Romsilva?

Nicolae Țucunel: A fost aprobat un regulament de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică a statului. La articolul 20 din acest regulament este o prevedere în care se spune că directorul general al Romsilva emite o decizie privind nivelul de piață al prețurilor de refererință. Acest articol a fost interpretat eronat de către conducerea Regiei Naționale a Pădurilor, și spunem noi, și tendențios în sensul că au stabilit niște prețuri de referință, respectiv prețurile de pornire,  luând în calcul nivelul de adjudecare din anul precedent. După această teorie dacă în fiecare an am face la fel asta înseamnă că ne-am înscrie pe o spirală care ne duce în cer și care, an de an, ar însemna o creștere considerabilă a prețurilor de pornire.

În anul 2016 față de anul 2015, conform acestui calcul prețurile de pornire au crescut cu 35%. Față de perioada anterioară din 2011 până în 2015, în fiecare an a fost creștere de 20-25%. În total a fost o creștere de 250% nivel de prețul de pornire în 2015, față de cel din 2011,în 2016 a mai crescut cu 35%.

Aici a fost interpretarea pe care Consiliul Concurenei a combătut-o și a spus foarte clar. În momentul în care vrei să stabilești un preț de refereință nu te raportezi la o medie a prețului de adjudecare ci te raportezi la prețul cel mai mic de adjudecare pentru a da egalitate de șanse tuturor agenților economici. Atunci formezi prețul de referință la nivelul prețului cel mai mic din perioada anterioară și lași piața să lupte și să decidă.

101reporteri.ro: Cu cât a crescut efectiv prețul din 2011 până în prezent?

Nicolae Țucunel: În ultimii cinci ani a crescut cu 250% plus o treime în acest an. Putem vorbi cu o creștere de 300%. Am ajuns acum la un perete prin care nu mai putem trece prin el cu creșterea prețurilor. Industria care este beneficiara acestei masei lemnoase care o exploatează agenții economici spun că nu mai încape majorare pentru că nu mai pot plăti.

101reporteri.ro: Cui îi convine această situație?

Nicolae Țucunel: Nu îi convine nimănui. Nici măcar marilor agenți economici din industrie. Prețurile acestea nu sunt sustenabile în economie. În lume prețul materiilor prime scad. Petrolul, metalul, cerealele … prețurile scad. Lemnul a scăzut cu 5% pe piața internațională. Noi am ajuns să pornim licitația  cu aceste prețuri ale Romsilva să pornim licitația de la un nivel de preț care este la nivelul prețului de buștean fasonat la drum auto în Lituania, în Finlanda sau Franța. Ștejarul franțuzesc este mai ieftin decât ștejarul românesc, deși salarile sunt mai mari acolo.

101reporteri.ro: Ce l-a determinat pe șeful Romsilva să ia decizia asta?

Nicolae Țucunel: Interpretarea eronată a art. 20 de către dânșii. Pentru că dânșii nu au fost de acord cu HG 924 pe care au contestat-o. Au găsit un subiect pe care într-adevăr se pot lega și îl pot interpretare în acest fel, deși Consiliul Concurenței și Ministerul Mediului, spun că este o interpretare greșită.

101reporteri.ro: De cât timp bociotați licitațiile?

Nicolae Țucunel: Nu este vorba de un boicot. Nimeni nu a dirijat aceste lucruri. Nimeni nu a făcut o asemenea recomandare. Sunt prețurile mari o spunem, aducem argumente, comparăm cu ceea ce întâmplă în lume, dar nu putem interzice agenților să participe la licitații. Sunt situații în care anumite firme de casă au participat la licitații. Au fost îndemnate de Romsilva să participe pe principiu că o să fie bine.

Au fost situații la anumite Direcții Silvice, unde nu s-a licitat nimic. Din 4,4 milioane de metri cubi s-au vândut cam 1,3 milioane. Această diferență va crea o mare problemă. Romsilva spune că se va organiza să facă exploatare în regie proprie. Nu știm dacă agenții economici vor depunde oferte pentru prestații.

Aici poate fi cea mai importantă sursă de corupție, pentru că dacă agentul economic se mai uită prin pădure să vadă ce mai poate să taie. Poate mai vorbște și cu pădurarul.

101reporteri.ro: Romsilva susține că s-a ajuns în această situație din cauza ministerului. Cine e de vină?

Nicolae Țucunel: A zis că de vină este ministerul petru că nu schimbă HG. HG o schimbă Guvernul. Dar ca să schimbi HG trebuie să faci o argumentație. Toți agenții economici din exploatări forestiere spun că această HG e bună. Pentru că prin ea I s-a luat dreptul Romsilvei dreptul de a reține preferențial parchete, așa cum o face de ani de zile. Parchetele vândute preferenția a generat o mare tensiune între agenții economici și Romsilva. Din raportul Romsilva rezultă că exploatează în regie proprie peste trei milioane de metri cubi. Tot din raport rezultă că a vândut la licitație un milion și ceva de metri cubi, dar despre diferența de două milioane de metri cubi nu spun ce s-a întâmplat cu ea. Aici nu este transparență. Noi cerem transparență pentru ca Romsilva să nu mai rețină preferențial masa lemnoasă.

101reporteri.ro: Dar această diferențî ajunge tot pe piață…

Nicolae Țucunel: Diferența ajunge pe piață, dar nu transparent. Consiliu Concurenței a găsit mai multe licitații cu un sigur ofertant. Ceea ce e dubios ținând cont de concurența de pe piață.

101reporteri.ro: Ce se va întâmpla dacă nu o să ajungeți la o înțelegere?

Nicolae Țucunel: Se întâmplă o catastrofă pentru că foarte mulți agenți economici vor închide.Foarte mulți vor să își conserve utilajele pentru un an de zile. S-ar putea pierde peste cel puțin 65.000 de locuri de muncă. Pericol este și pentru Romsilva care are 17.000 de oameni angajați. Trebuie să își asigure veniturile pentru a-și acoperi cheltuielile. Se poate îndrepta acestă situație dacă se pune în aplicarea ceea ce am convenit la Guvern cu secretarul general al Guvernului, Sorin Chelmu, și cu doamna secretar de stat Erika Stanciu, prin care decizia directorului Romsilva să fie anulată. Să fie dată o altă decizie care s-a folosit până în acest an și care a fost viabilă. Să fie organizate imediat licitații. Acestea sunt lucruri cu care am fost cu toți de acord, inclusiv Romsilva. Cu condiția ca ministerul să își asume decizia.

Related News

Leave a Reply

Copyrıght 2016 All RIGHTS RESERVED.

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare Accept