Nepoata lui Atanasiu și fiul generalului Udor au prăduit Hotelul Astoria

Liberatul Teodor Atanasiu a primit o nouă lovitură de la Direcția Națională Anticorupție. Nepoata sa, Luminița Aura Glica, împreună cu Cosmin Adrian Udor, fiul generalului Aurel Udor – fost șef al ISU București, și executorul judecătoresc Bogdan Dumitrache au fost trimiși în judecată pentru modul în care au înstrăinat Hotelul Astoria.

Procurorii anticorupție susțin că fiul generalului, Cosmin Aurelian Udor, în calitate de director general delegat al Societății Feroviare de Turism SFT CFR SA, „cu încălcarea legislației primare și fără a avea aprobările necesare (ale Consiliului de Administrație ale compartimentului financiar și ale celui juridic), a semnat, la data de 6 iulie 2007, două contracte de asistență juridică cu o societate profesională de avocați, pentru reprezentare legală în litigii, deși în cadrul societății funcționa un compartiment juridic :un contract de asistență juridică având ca onorariu suma de 3500 euro lunar plus TVA și un onorariu de succes de 10% la sumele recuperate; un contract de asistență juridică având ca onorariu suma de 3000 euro lunar plus TVA și un onorariu de succes de 10% la sumele recuperate.”

Ambele contracte aveau clauze care prevedeau că întârzierea la plata onorariului cu mai mult de 30 de zile atrage penalități de 0,3% pe zi întârziere și conțineau clauze potrivit cărora toate litigiile în legătură cu executarea contractelor sunt de competența unei instanțe arbitrale. Pe baza celor două contracte, în perioada 6 iulie – 6 septembrie 2007 și în perioada 15 octombrie – 6 decembrie 2007, societatea de avocați a emis facturi către Societatea Feroviară de Turism SFT CFR SA, reprezentând servicii de asistență juridică, deși unele servicii de asistență juridică au fost prestate, altele nu au fost prestate.

Faptele de vitejie ale lui Udor și Glica

„Pentru facturile emise pentru perioada 6 iulie – 6 septembrie 2007, inculpatul Udor Cosmin Aurelian a aprobat plata, către societatea de avocați, a sumei de 34.752 lei, pentru servicii de asistență juridică, deși acestea nu au fost prestate de către societatea de avocatură”.

„Ulterior, pentru facturile emise pentru perioada 15 octombrie – 6 decembrie 2007, inculpata Gliga Luminița Laura, în calitate de director general al Societății Feroviare de Turism ”SFT – CFR” SA, nu a aprobat plata, către societatea profesională de avocați, deși în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2008 Societatea Feroviară de Turism SFT CFR SA avea pentru acest capitol bani la dispoziție, iar serviciile fuseseră prestate. În aceste condiții, societatea de avocatură a procedat la executarea silită pentru suma de 199.217 lei și, în acest scop, s-a adresat unui birou de executare judecătorească”.
Din partea acelui birou a fost desemnat inculpatul Dumitrache Bogdan, în calitate de executor judecătoresc, să realizeze executarea silită. În acest context a fost scos la licitație publică principalul activ al Societății Feroviare de Turism SFT CFR SA, respectiv Hotel Restaurant Astoria din București.

Nepoata lui Atanasiu și banii de la CFR

„În cadrul executării silite, fără a solicita efectuarea unei expertize, inculpatul Dumitrache Bogdan, în calitate de executor judecătoresc, a stabilit că valoarea imobilului Hotel Restaurant Astoria (construcție și teren) este de 9 milioane lei. Aceasta, în condițiile în care SFT CFR SA era numai proprietara hotelului, iar asupra terenului aferent deținea doar un drept de folosință, proprietar asupra acestui teren fiind CNCFR SA. Vânzarea la licitație a avut loc la data de 10 iunie 2008, iar o societate privată, singura participantă la licitație, a oferit suma de 9 milioane lei, adică prețul de pornire a licitației, acesta fiind și prețul la care a fost adjudecat hotelul Astoria și terenul aferent”.

Executorul judecătoresc Bogdan Dumitrache a stabilit că prețul Hotelului Astoria la suma de nouă milioane lei, deși valoarea reală era 16.196.400 lei (hotel și terenul aferent). Prin procesul-verbal din data de 17.07.2008, executorul judecătoresc a procedat la distribuirea sumelor rezultate din vânzarea prin licitație publică. După achitarea, din banii obținuți prin vânzarea Hotelului Astoria București, a datoriilor către societatea de avocați, către direcția de impozite și ANAF, diferența de 7.015.408,25 lei a fost virată, prin ordin de plată, în contul Societății Feroviare de Turism SFT-CFR SA.

„La data de 17 septembrie 2008, inculpata Gliga Luminița (foto) a dispus plata sumei de 7.015.408,25 lei către societatea privată care obținuse hotelul, fără ca această sumă să fi fost datorată. Aceasta, deși între Societatea Feroviară de Turism SFT-CFR SA și societatea privată care și-a adjudecat Hotelul Astoria nu existau relații contractuale”, se menționează în comunicatul DNA.

Fiul și nora generalului

Cosmin-Aurelian Udor a înființat, în 2006, firma Servicii de Pompieri şi Descarcerare SA. Tatăl său, generalul cu două stele Aurel Udor, era pe atunci inspectorul șef al ISU București. Un an mai târziu, și nora generalului și-a deschis firmă PSI, cu numele Compania de Stingeri și Intervenții, scrie riseproject.ro.

Generalul Udor s-a retras de la conducerea ISU București în 2009 și, la scurt timp, s-a angajat chiar la firma înfiinţată de nora sa.

În ultimii șapte ani, Compania Stingeri și Intervenții a avut o cifră totală de afaceri de peste 50 de milioane de lei și profit net de aproape 9 milioane – cifre care o plasează în topul acestei afaceri de nişă.

Asociații familiei Udor sunt, la rândul lor, personaje controversate, cu legături politice, unii dintre ei fiind anchetați acum la DNA pentru fapte de corupție.

Cosmin-Aurelian Udor a înfiinţat firma Servicii de Pompieri şi Descarcerare alături de Mihai Gabriel PopescuHoraţiu Cosmin UdrişteOrlando Cosmin IonescuFlorin-Marius Drăguț şi firma Prometeu Consulting SRL (cu profil de lucrări PSI).

Cosmin Udrişte Horaţiu este fiul lui Gheorghe Udriște, actual deputat PNL și fost director al Metrorex. În 2006, când fiul său înființa această firmă, Udriște-senior era director general al Direcției de Transporturi, Drumuri și Siguranța Circulației la Primăria Municipiului București.

Mihai Gabriel Popescu, 43, cunoscut și ca Mișu Pricopsitu, a schimbat mai multe partide și funcții publice. De exemplu., în 2007, el era consilierul lui Ludovic Orban la Ministerul Transporturilor.

Florin-Marius Drăguț este anchetat de procurorii DNA pentru că ar fi dat mită în schimbul unor contracte cu CNADNR. Printre partenerii săi de afaceri se numără Andrei Plumb și Dan Plumb, soțul și fiul Rovanei Plumb, ex-ministrul Mediului.

În 2007, nora generalui Udor, Alina-Ionela, a înființat Compania Stingeri și Incendii SA. De-a lungul anilor, în această firmă s-au perindat mai mulți acționari, cei mai mulți dintre ei fiind conectați la Mihai Gabriel Popescu, partenerul familiei Plumb.

În 2013, generalul Udor și-a înlocuit nora în funcția de administrator al Companiei Stingeri și Intervenții, devenind și președintele Consiliului de Administrație al societății. Cumulat, Compania Stingeri și Intervențiia câștigat contracte cu statul în valoare de peste 7,5 milioane de lei, majoriatea dintre ele cu Aeroportul Internațional Henri Coandă.

 

 

Related News

Leave a Reply

Copyrıght 2016 All RIGHTS RESERVED.

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare Accept