Moldovenii plătesc prețul fabuloasei fraude bancare

Frauda bancară de 1 miliard de dolari (echivalentul a 12% din PIB), din 2013-2014, care a condus la lichidarea a trei bănci moldovenești, va fi resimțită încă mulți ani de către moldoveni. Banca Mondială a anunțat că economia Moldovei a ajuns „la limita de jos a dezvoltării”, susține publicația report.md.

Pe de altă parte, autoritățile dau asigurări că situația economică se redresează, astfel încât, creditul românesc de 150 milioane de euro, dacă va veni, nu va mai fi folosit pentru achitarea salariilor, așa cum se preconiza inițial, ci pentru achitarea unor datorii ale statului față de unii agenți economici.

În detrimentul cetățenilor? „S-a încercat ajustarea economiei la această fraudă!”

Potrivit prognozelor Băncii Mondiale, creșterea economică a Moldovei, în 2016, nu va depăși 0,5 la sută, iar despre o redresare economică abia dacă se va putea vorbi prin 2017. Directorul de ţară a Băncii Mondiale, Alexander Kremer, susține că Republica Moldova a ajuns să „plătească preţul fraudei bancare”, iar îmbunătățirile economice vor veni treptat și cu anii: „Ceea ce vedem acum în economia Republicii Moldova este preţul plătit pentru frauda din sectorul bancar din 2013-2014. Moldova s-a confruntat cu condiţii monetare foarte dure, cu dobânzi foarte înalte deoarece s-a încercat ajustarea economiei la această fraudă. Efectul este reducerea semnificativă a nivelului de activitate economică. Iată cum economia plăteşte pentru criminalitatea care a avut loc mai devreme”.

Alexander Kremer a sugerat autorităților să facă tot posibilul pentru a restabili încrederea investitorilor şi a mediului de afaceri: „Businessul e mai pesimist decât a fost vreo dată. Nu are încredere că Guvernul va întreprinde măsuri în lupta contra corupţiei. Iată de ce este foarte important să vedem acţiuni foarte rapide şi decisive în abordarea riscurilor rămase în sectorul bancar”, a menționat reprezentantul Băncii Mondiale.

Au apărut săraci noi, iar vechii săraci au ajuns „lipiți pământului”

Potrivit analizei Băncii Mondiale, seceta severă din vara lui 2015, nivelul scăzut al transferurilor de la moldovenii care muncesc în străinătate și un nivel mare al inflației au afectat nivelul standardelor de viață în Moldova. Astfel, rata sărăciei ar putea înregistra 41.9% – rezultat care vine după un declin al sărăciei în anii precedenți (40,7% în 2014). Seceta de anul trecut a afectat agricultura, domeniu în care sunt concentrați mulți săraci. Aceasta plus scăderea remitențelor „posibil să fi creat noi săraci, crescând și profunzimea sărăciei pentru cei care se aflau deja la limita sărăciei”, se arată în analiza BM.

Alexander Kremer a reamintit și despre faptul că Banca Mondială (precum și FMI și UE – -n.n.) a decis să nu mai ofere suport financiar Moldovei „din cauza riscurilor că banii ar putea fi pierduţi prin sectorul bancar” și a precizat aceste riscuri nu au fost eliminate deocamdată. Potrivit lui, guvernanța din sectorul bancar rămâne a fi defectuoasă și „există riscul fraudelor ulterioare”. Oficialul de la BM a spus că finanţările vor fi reluate (45 milioane de dolari) numai dacă autorităţile de la Chișinău vor întreprinde măsuri ireversibile pentru a evita repetarea fraudei în sectorul bancar – transparentizarea proprietarilor reali ai băncilor şi îmbunătăţirea supravegherii în sectorul bancar fiind doar două măsuri necesare, asupra cărora insistă şi FMI. „Noi ne sincronizăm dialogul cu FMI. Aprobarea unui program de finanţare cu FMI va fi o dovadă că au fost întreprinse măsuri ireversibile pentru a controla situaţia din sectorul bancar”.

Continuare pe report.md

Related News

Leave a Reply

Copyrıght 2016 All RIGHTS RESERVED.

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare Accept