Mesajul de Paști al lui Papa Francisc: „Cristos înviat îi ia pe umerii săi pe toți cei asupriți de rău”

„Cristos, Bunul păstor, a înviat din morți și îi ia pe umerii săi pe toți cei asupriți de rău”, a spus papa Francisc în tradiționalul mesaj de Paști ”Urbi et Orbi” prezentat în Duminica Paștelui, 16 aprilie 2017, de la balconul central al bazilicii San Pietro. În precedență, Pontiful Roman a celebrat Sfânta Liturghie la ora 10.00 pe esplanada bazilicii vaticane. În timpul nopții de Paști, la Vigilia pascală, Sfântul Părinte a celebrat riturile sacre și a botezat 11 catehumeni din diferite țări, a anunțat Radio Vatican.

Redăm mai jos mesajul de Paști al Sanctității Sale Papa Francisc:

«Dragi frați și surori, Paști Fericit!
Astăzi, Biserica reînnoiește în lumea întreagă vestea plină de uimire a primilor discipoli: ”Isus a înviat!” – ”Adevărat a înviat, după cum v-a spus!”.

Vechea sărbătoare a Paștelui, memorialul eliberării poporului evreu din robie, ajunge aici la împlinire: prin învierea sa, Isus Cristos ne-a eliberat de robia păcatului și a morții și ne-a deschis trecerea spre viața veșnică.

Noi toți, când ne lăsăm stăpâniți de păcat, pierdem calea cea bună și umblăm ca niște ori rătăcite. Dar Dumnezeu însuși, Păstorul nostru, a venit să ne caute și, ca să ne mântuiască, s-a înjosit până la umilirea crucii. Și astăzi putem proclama: ”A înviat Păstorul cel bun care pentru turma sa a mers la moarte, aleluia!” (Liturghierul Roman, Duminica a IV-a după Paști, Antifonul la Împărtășanie).

De-a lungul timpurilor, Păstorul care a înviat nu obosește să ne caute pe noi, frații săi rătăciți în pustiurile lumii. Și prin semnele Pătimirii – rănile iubirii sale milostive – ne atrage pe calea sa, calea vieții. El îi ia și astăzi pe umerii săi pe frații noștri și surorile noastre asupriți de rău în diferite forme.

Păstorul care a înviat merge să-l caute pe cel care s-a pierdut în labirinturile solitudinii și marginalizării; merge în întâmpinarea lor prin frații și surorile care știu să se apropie cu respect și blândețe și fac să audă pentru acele persoane glasul său, un glas niciodată uitat, care le cheamă din nou la prietenia cu Dumnezeu.

El îi ia asupra sa pe cei care sunt victime ale vechilor și noilor sclavii: munci inumane, traficuri ilegale, exploatare și discriminare, dependențe grave. El îi asupra sa pe copiii și adolescenții care sunt privați de seninătatea lor pentru a fi exploatați și pe cel care are inima rănită pentru violențele pe care le îndură între  zidurile propriei case.

Păstorul înviat se face însoțitor de drum al celor care sunt constrânși să-și lase țara din cauza conflictelor armate, a atacurilor teroriste, a foametei și a regimurilor asupritoare. Pe acești migranți forțați, El îi face să întâlnească frați sub tot cerul pentru a împărți pâinea și speranța aceluiași drum.

În evenimentele complexe și uneori dramatice ale popoarelor, Domnul cel înviat să conducă pașii celor care caută dreptate și pace; și să dăruiască responsabililor de națiuni curajul de a evita extinderea conflictelor și de a opri traficul de arme.

În aceste timpuri să susțină în mod particular eforturile celor care se străduiesc activ să ducă mângâiere și ușurare populației civile din Siria, iubita și martirizată Sirie, victimă a unui război care nu încetează să semene oroare și moarte. Ieri a venit știrea unui nou atac, cu nenumărați refugiați și răniți. Să dăruiască pace întregului Orient Mijlociu, începând cu Țara Sfântă, precum și în Irak și Yemen.

Să nu lipsească apropierea Bunului Păstor populațiilor din Sudanul de Sud, Sudan, Somalia și R. D. Congo, care îndură perpetuarea conflictelor, agravate de o foamete foarte gravă care lovește în unele regiuni ale Africii.

Isus cel înviat să susțină eforturile celor care, în special în America Latină, se angajează să garanteze binele comun al societății, uneori marcate de tensiuni politice și sociale care, în unele cazuri, au degenerat în violență. Să se poată construi punți de dialog, perseverând în a lupta împotriva rănii corupției și în a căuta valide soluții pașnice la controverse, pentru progresul și consolidarea instituțiilor democratice, în respectul deplin al statului de drept.

Bunul Păstor să ajute iubita țară ucraineană, afectată în continuare de un conflict sângeros, să regăsească armonia și să însoțească inițiative menite să ușureze dramele celor care suferă urmările.

Domnul înviat, care nu încetează să copleșească cu binecuvântarea sa continentul european, să dăruiască speranță celor care trec prin momente de criză și greutăți, mai ales din cauza unui loc de muncă, în special pentru tineri.

Dragi frați și surori, în acest an, noi, creștinii de toate confesiunile, celebrăm Paștile în aceeași zi.  Răsună, astfel, pe o singură voce în orice parte a pământului vestea cea mai frumoasă: ”Domnul a înviat cu adevărat, după cum v-a spus!”. El, care a învins întunericul păcatului și al morții, să dăruiască pace zilelor noastre! Paști Fericit!».

După binecuvântarea și mesajul ”Urbi et Orbi”, papa Francisc a adresat mai multe urări în limba italiană:

„Dragi frați și surori, adresez urarea de Paști Fericit vouă, tuturor, care ați venit aici din Italia și din diferite țări, precum și celor care sunt în legătură directă prin diferite mijloace de comunicare. Vestea pascală a lui Cristos cel înviat să retrezească speranțele familiilor și comunităților voastre, în special ale noilor generații, viitorul Bisericii și al umanității. O mulțumire specială se îndreaptă spre cei care au donat și cei care au realizat aranjamentele de flori, care și în acest an vin din Țările de Jos. Fie să simțiți zi de zi prezența Domnului înviat și să împărțiți cu ceilalți bucuria și speranța pe care El le dăruiește. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Sărbătoare frumoasă și La revedere!”

La finalul mesajului de Paști, Sfântul Părinte a implorat Binecuvântarea apostolică și darul indulgenței plenare, care ajung prin mass-media la toți cei care le primesc în spirit de credință.

Related News

Leave a Reply

Copyrıght 2016 All RIGHTS RESERVED.

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare Accept