Legea salarizării unitare face un pas înapoi. Liviu Dragnea amână proiectul cu o săptămână

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că din punctul său de vedere, legea salarizării nu trebuie depusă în Parlament, fiind necesare mai multe discuții pe marginea proiectului. Reacția lui Liviu Dragnea vine după ce ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat că proiectul va fi depus luni la Parlament.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat duminică că proiectul Legii salarizării unitare în sectorul public va fi depus luni în Parlament. Ea a precizat că va face acest lucru pentru ca toţi parlamentarii PSD să-l poată semna în calitate de coiniţiatori. Olguța Vasilescu a precizat că graficul adoptării acestei legi ia în calcul o eventuală cerere de reexaminare a preşedintelui Iohannis sau o sesizare a CCR, scopul fiind promulgarea legii înainte de 1 iulie, a spus Olguța Vasilescu la Antena3.

Raportul dintre cel mai mic salariu din sectorul public şi cel mai mare este de 1 la 12. „Principiile care au stat la baza acestei legi sunt principiul legalităţii – toate drepturile de natură salarială se stabilesc prin norme de forţă a legii, principiul nediscriminării – eliminarea oricărei forme de discriminare şi instituirea unui tratament egal cu privire la personalul din sectorul bugetar care prestează aceeaşi activitate şi are aceeaşi vechime în muncă, principiul egalităţii – asigurarea de salarii pe baze egale pentru muncă de valoarea egală, principiul importanţei sociale a muncii, principiul stimulării personalului din sectorul bugetar, principiul ierarhizării pe verticală, cât şi pe orizontală, în cadrul aceluiaşi domeniu şi în funcţie de complexitatea şi importanţa activităţii desfăşurate, principiul transparenţei mecanismului de stabilire a drepturilor salariale şi principiul sustenabilităţii financiare”, a declarat Olguţa Vasilescu.

Ministrul Muncii a precizat că nu a fost tăiat niciun fel de spor actual, însă a fost introdusă restricţia ca ordonatorul de credite să nu aloce sporurilor mai mult de 30% din anvelopa salarială. ”Un poliţist care lucrează în stradă poate să ajungă la 70%, dar este clar că cei care stau la birou sau personalul contractual vor trebui să aibă sporuri mai mici”, a exemplificat Vasilescu.

Primele majorări se acordă de la data de 1 iulie 2017: soldele de funcţie ale personalului militar cresc cu 20% faţă de nivelul acordat pentru martie 2017, salariile de funcţie ale poliţiştilor se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat în martie 2017,

”La 1 ianuarie 2018, medicii şi asistentele intră cu toată creşterea, însă ei nu vor mai creşte deloc până în 2022; salariile de bază pentru personalul didactic din învăţământ se majorează cu 50% faţă de nivelul decembrie 2017, salariile de bază, soldele de funcţie, indemnizaţiile de încadrare ale personalului salarial se majorează cu 25%”, a precizat ministrul.

Reacția lui Liviu Dragnea

„Nu, eu nu vreau să-l depun azi (proiectul legii salarizării unitare — n.r.). Să mai stea o săptămână, să meargă la grupuri, îl publicăm și în presă, să-și mai dea lumea cu părerea”, a precizat Dragnea, întrebat dacă proiectul va fi depus luni.

Liviu Dragnea a făcut aceste precizări înaintea ședinței grupurilor parlamentare reunite ale PSD și ALDE la care ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, urmează să prezinte acest proiect de lege.

 

Related News

Leave a Reply

Copyrıght 2016 All RIGHTS RESERVED.

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare Accept