Laszlo Tokes a rămas fără “Steaua României în grad de cavaler”

Europarlamentarul Laszlo Tokes a rămas fără distincţia „Steaua României în grad de cavaler”, primită în anul 200a9 de la preşedintele Traian Băsescu. Pe 25 februarie, magistrații de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins recursul europarlamentarului faţă de decizia prin care Curtea de Apel Bucureşti confirma în 2014 legalitatea măsurii de retragere a distincţiei.

Decizia instanței a fost aplicată de președintele Klaus Iohannis, care a semnat pe 4 martie 2016 “decretul privind retragerea decorației Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler domnului László Tőkés, având în vedere Hotărârea Consiliului de Onoare pentru Ordinul Național „Steaua României” din data de 20 septembrie 2013. Ordinul a fost acordat prin Decretul Președintelui României nr. 1864/2009, publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 884 din 17 decembrie 2009”, anunță Administrația prezidențială.

Pe 20 noiembrie 2013, Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional „Steaua României” a decis, cu cinci voturi pentru şi o abţinere, retragerea distincţiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes. Principalul motiv al retragerii a fost că, în dată de 27 iulie 2013, Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vara Balvanyos, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

Laszlo Tokes a atacat decizia la Curtea de Apel Bucureşti, aducând că argumente modul defectuos de alegere a membrilor din Consiliul de Onoare, incompatibilitatea unor membri şi încălcarea Legii avocaturii. Totodată, el afirmat că între membrii Consiliului de Onoare au fost una sau două persoane care au fost şi reclamanţi, ei având astfel dublă calitate, de judecători şi acuzatori. Tokes mai susținea că şi Legea avocaturii a fost încălcată, prin nerespectarea dreptului de a fi reprezentat de un avocat, aşa cum Tokes solicitase în repetate rânduri.

Pe 15 decembrie 2013, Laszlo Tokes a predat Bisericii Reformate din Timişoara medalia „Steaua României în grad de cavaler”, spunând că, dacă vreo persoană doreşte să îi ia înapoi distincţia, să meargă la Timişoara.

Related News

Leave a Reply

Copyrıght 2016 All RIGHTS RESERVED.

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare Accept