Grupările islamiste de hacking au atacat site-urile românești

De la începutul anului 2015 s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de atacuri cibernetice asupra site-urilor românești, inclusiv asupra unor website-uri aparţinând unor entităţi publice (din administraţia publică, învăţământ, cercetare şi sănătate) sau private din România, anunță Serviciul Român de Informații.

În revista Intelligence se menționează că pe fondul acţiunilor desfășurate de grupările de hackeri islamiste la nivel internaţional, la începutul anului 2015 s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de agresiuni cibernetice, majoritatea de tip defacement, inclusiv asupra unor website-uri aparţinând unor entităţi publice sau private din România.

„Astfel, au fost înregistrate mii de agresiuni cibernetice asupra site-urilor aparţinând unor entităţi private autohtone, care au afectat integritatea și disponibilitatea conţinutului site-urilor atacate prin înlocuirea cu mesaje de propagandă islamiste. Același tip de agresiuni cibernetice au fost derulate și asupra site-urilor unor instituţii publice, din domenii precum administraţie publică, învăţământ, cercetare și sănătate”, se menționează în revista Intelligence a Serviciului Român de Informații.

Printre autorii agresiunilor au fost membrii unor grupări de hacking islamiste precum: „AnonGhost“, „FallagaTeam“, „Arab Warriors Team“, „Middle East Cyber Army“, „El Moujahidin“, „Team System DZ“, „Top Team“, „Cyberizm Digital Security Team“ etc.

Distribuţia agresiunilor nu a relevat un tipar anume, fiind vizate entităţi cu obiecte de activitate diverse, fără a se urmări în mod specific afectarea website-urilor aparţinând instituţiilor guvernamentale sau ale unor organizaţii ori societăţi comerciale de importanţă strategică sau relevante în plan ideologic.

Scopul principal al agresiunilor cibernetice asupra website-urilor autohtone a urmărit creşterea vizibilităţii pentru grupările autoare şi promovarea, sub diferite forme, a unor mesaje de propagandă islamistă, de tip „graffitti cibernetic“ (imagini cu conţinut grafic explicit, bannere cu referinţe la Califatul Islamic, îndemnuri pro-palestiniene şi anti-israeliene etc.). În derularea atacurilor cibernetice au fost exploatate vulnerabilităţi ale unor platforme open-source de dezvoltare a paginilor web (WordPress şi Joomla) sau au fost utilizate instrumente de hacking adaptate (sisteme de operare personalizate).

Related News

Leave a Reply

Copyrıght 2016 All RIGHTS RESERVED.

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare Accept