Dosarul Microsoft! Dinu Pescariu și Florică Claudiu au fost puși sub control judiciar pentru 60 de zile

Controversatul dosar al Direcției Naționale Anticroupție în care se anchetează modul în care s-au sifonat banii publici pe licențe Microsoft pare că nu s-a terminat. În acest dosar de corupție, procurorii au stabilit un prejudiciu de peste 51.000.000 euro. Bani publici. Personajele cheie ale acestei afaceri de corupție, Dinu Pescariu și Claudiu Florică, au fost puși sub control judiciar de DNA pentru instigare la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. În același dosar mai este acuzat și Călin Tatomir, directorul general al Microsoft România.

Însă, într-o primă fază, fostul tenismen Dinu Pescariu și Claudiu Florică au scăpat de acuzațiile de dare de mită și cumpărare de influență pentru că au colaborat cu procurorii DNA. Cei doi i-au truant pe Elena Udrea, Dorin Cocoș și Gheorghe Ștefan.

„În acest context, inculpații Pescariu Dinu Mihail (foto) și Florică Claudiu Ionuț, în calitate de reprezentanți în fapt/drept ai societății D.CON.NET AG, pentru a fi favorizați în câștigarea licitației publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legătura cu ministrul de la acea vreme Sandu Gabriel căruia i-au și plătit în acest scop suma de 2.196.035 euro (pentru aceste fapte, prin Sentința nr.258/24.03.2016 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție-Secția Penală, în dosarul nr.1191/1/2015, au fost condamnați Cocoș Dorin și Sandu Gabriel pentru trafic de influență)”.

Anchetatorii spun că în urma înțelegerii avute de Pescariu Dinu Mihail și Florică Claudiu Ionuț cu ministrul Sandu Gabriel, acesta din urmă a aprobat documentația de atribuire aferentă procedurii de licitație deschisă, inițiată pentru „Achiziționarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opțiune de cumpărare”. Documentația care a stat la baza licitației (referat de necesitate și caiet de sarcini) conținea condiții restrictive nejustificate de participare la licitația organizată de către MCSI, fiind favorizată în acest mod D.Con-Net AG, în calitate de lider al unei asocieri din pare făcea parte și firma Dim Soft SRL.

Primele acuzații în Dosarul Microsoft

Pe 26 septembrie 2014, DNA a transmis o serie de documente procurorului general pentru a sesiza preşedintele României, Senatul, Camera Deputaţilor şi Parlamentul European, cu privire la începerea urmăririi penale împotriva a nouă foşti miniştri. Printre aceştia se află: Deputatul Valerian Vreme, senatorul Ecaterina Andronescu, senatorul Mihăilescu Şerban, europarlamentarul Dan Nica, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Adriana Ţicău şi Mihai Tănăsescu. Aceştia sunt acuzaţi de abuz în serviciu, spălare de bani, luare de mită şi trafic de influenţă.

28 octombrie 2014 – Niro, Cocoș, Pinalti și Sandu, reținuți de DNA

Ancheta procurorilor DNA a continuat. Pe 28 octombrie 2014, Dumitru Nicolae „Niro” a fost reținut pentru 24 de ore pentru acuzația de trafic de influență și spălare de bani.Pentru a-și exercita influența asupra lui Șerban Mihăilescu – ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Dan Nica – ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informaților, precum și asupra altor membri ai Guvernului în vederea încheierii și derulării contractului de licențiere Microsoft cu firma Fujitsu Siemens Computers Austria, Dumitru Nicolae a pretins și primit de la altă persoană implicată în cauză, prin virament, în contul firmei Running Total Group pe care o controlează, suma totală de 7,65 milioane USD. Suma de bani pretinsă şi primită provenea de la Fujitsu Siemens Computers”, menționează procurorii în comunicatul de presă din 28 octombrie 2014.

Tot pe 28 octombrie, DNA a mai emis un comunicat de presă în care anunța că i-a reținut pentru 24 de ore pe Dorin Cocoș, primarul Gheorghe Ștefan și Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicațiilor. Procurorii precizazu că în primăvara anului 2009, a avut loc o întrevedere între Cocoș Dorin, Gheorghe Ştefan, Sandu Gabriel – ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale și alte persoane. În cadrul acestei întâlniri au fost discutate chestiuni generale legate de posibilitățile pe care le avea Ministerul Comunicațiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers pentru asigurarea în continuare a licențelor necesare: exercitarea dreptului de cumpărare sau încheierea unui nou contract de închiriere.

„În cursul procedurii de achiziţie, pentru a sigura asocierii având ca lider D-CON.NET AG atribuirea contractului, Cocoș Dorin a pretins de la de la o persoană implicată în cauză, foloase necuvenite pentru el, pentru Gheorghe Ștefan și pentru Gabriel Sandu, după cum urmează: Gabriel Sandu – 2.700.000 euro şi 1.800.000 euro, Gheorghe Ştefan – 4.000.000 euro, Dorin Cocoş – 9.000.000 euro”.

Elena Udrea acuzată de spălare de bani

Pe 29 ianuarie 2015, Elena Udrea a fost acuzată de spălare de bani. Procurorii DNA susțin că sumele de bani au fost transferate din contul D-CON.NET (liderul asocierii de firme favorizate la adjudecarea contractului), în mod succesiv, în conturile altor firme, ajungând în cele din urmă la Cocoș Dorin. La baza plăților au stat contracte comerciale ce atestă operațiuni comerciale fictive și care au avut rolul de a disimula proveniența și circuitul sumelor de bani.

„Contrar dispozițiilor legale, în declarațiile de avere din anul 2010, nu apar mențiuni cu privire la împrumuturile primite de SC Euro Hotels International Co SRL de la persoana fizică Dorin Cocoș, deși Udrea Elena declară încasarea de dividende de la această societate. „Având în vedere obligația legală de a-și declara averea, faptul că, în perioada 2009 – 2013, Udrea Elena Gabriela a declarat achiziționarea mai multor bunuri imobile a căror valoare depășește veniturile obținute ca ministru, deputat sau din activitatea didactică, se prezumă că aceasta a utilizat veniturile din alte surse – împrumuturi, dividende, asumându-și răspunderea pentru proveniența acestora”, spun procurorii.

Procurorii mai menționează că „din probatoriul administrat până la acest moment, rezultă că inculpatul Cocoș Dorin a săvârșit infracțiunea de trafic de influență, sumele de bani obținute cu titlu de folos necuvenit din săvârșirea acestei infracțiuni fiind utilizate în achiziția de imobile și pentru creditarea societăților. De asemenea, există acte (contracte de împrumut, chitanțe, contracte de vânzare – cumpărare imobile) și declarațiile de avere din perioada 2009 – 2014, din care rezultă că suspecta Udrea Elena Gabriela cunoștea proveniența fondurilor utilizate pentru achiziționarea de bunuri comune, având cunoștință și de intenția inculpatului Cocoș Dorin de obținere a unor chitanțe false privind restituirea pretinsului împrumut pe care l-ar fi luat de la unul din cei doi mituitori”.

24 martie 2015 – Niro, Pinalti, Cocoș și Sandu, trimiși în judecată

Primarul Gheorghe Ștefan se afla în arestul Poliției Capitalei. Dorin Cocoș, NIcolae Dumitru și Gabriel Sandu se aflau în arest la domiciliu. Procurorii au decis să-I trimită la pachet în judecată.

21 noiembrie 2016 – Reprezentanții Microsoft și Florică Claudiu, acuzați de DNA

Dosarul DNA privind achizițiile de licențe Microsoft s-a extins și la produsele educaționale. Conform DNA, pe 21 noiembrie a început urmărirea penală împotriva lui Silviu Hotâran și Ovidiu Petrișor Artopolescu, reprezentanți Microsoft România. În această morișcă a fost prins și Claudiu Florică Ionuț, reprezentant al Fujitsu Siemens Computers GmbH. Ei au fost acuzați de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. „ Concret, în calitate de reprezentant al Fujitsu Siemens Computers GmbH, inculpatul Florică Claudiu Ionuț (foto), pentru a crea aparența că firma respectivă este unic distribuitor al produselor Microsoft și pentru a se evita organizarea unei licitații publice, a semnat ofertele comune Fujitsu Siemens Computers – Microsoft România din data de 02.10.2003, respectiv 12.03.2004. Cele două oferte au fost semnate atât de Hotăran Silviu (cea din data de 02.10.2003) cât și de Artopolescu Ovidiu Petrișor (cea din data de 12.03.2004), în calitate de reprezentanți ai Microsoft România. Cele două oferte conțineau prețuri cu mult supraevaluate față de sumele cu discount pe care le cerea în realitate compania Microsoft”, spun procurorii.

Deputatul Eugen Bejinariu – Il Capo

În aceeași zi, procurorii DNA au demarat procedurile pentru a-l acuza pe deputatul Eugen Bejinariu (foto), fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului în perioada 2003-2004, în legătură cu săvârșirea a infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, în perioada în care a deținut funcția ministerială.

„În calitate de ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, cu încălcarea dispozițiilor privind achizițiile publice, Bejinariu Eugen a exercitat următoarele activități: a inițiat și a susținut proiectele a două hotărâri de guvern (nr. 1473/11.12.2003 și nr. 470/01.04.2004), prin care s-a aprobat încheierea între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licențe referitor la produsele Microsoft, invocându-se, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, în scopul de a favoriza această firmă prin evitarea organizării unei licitații publice, a inițiat și susținut proiectul Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH și pentru produsele educaționale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat, a semnat contractul comercial de închiriere licențe Microsoft din data de 15.04.2004 și actul adițional la acesta, cunoscând că nu era justificată achiziția din sursă unică. În această modalitate în care s-a cauzat, pe de o parte – un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343 USD repercutat în dauna statutului, iar pe de altă parte – un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH”, se menționează în comunicatul DNA.

23 noiembrie 2016 – prejudiciu de peste 47 milioane dolari

Anchetatorii anticorupție au solicitat aviz pentru începerea urmăririi penale împotriva lui Dan Nica, Silvia Adriana Țicău și Alexandru Athanasiu. Dan Nica era acuzat că „în calitate de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Nica Dan, cu încălcarea dispozițiilor privind achizițiile publice, a inițiat și a susținut proiectele Hotărârilor de Guvern nr.1473/11.12.2003 și nr.470/01.04.2004, prin care s-a aprobat încheierea, între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH, a contractului comercial de închiriere de licențe referitor la produsele Microsoft. În acest sens s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, astfel încât respectiva firmă să fie favorizată prin evitarea organizării unei licitații publice. Astfel, prin activitatea sa, Dan Nica ar fi cauzat, pe de o parte –un prejudiciu în valoare totală de 47.594.843,88 USD în dauna statului, iar pe de altă parte – un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH”.

Silvia Adriana Țicău era acuzată că în calitate de secretar de stat la Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, respectiv de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației a determinat încheierea contractului cadru de licențiere Microsoft în condiții defavorabile pentru Guvernul României, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens GmbH Austria, iar în acest sens a semnat Nota de fundamentare la Hotărârea de Guvern nr.1473/11.12.2003. Totodată, a inițiat și susținut proiectul Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH și pentru produsele educaționale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat. În această modalitate, Țicău Silvia Adriana ar fi cauzat, pe de o parte – un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343,88 USD în dauna statului, iar pe de altă parte – un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH.

În schimb, Alexandru Athanasiu în calitate de ministru al educației și cercetării cu încălcarea dispozițiilor privind achizițiile publice, a inițiat și a susținut proiectul Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH și pentru produsele educaționale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat. În această modalitate Athanasiu Alexandru ar fi cauzat, pe de o parte – un prejudiciu în valoare totală de 19.370.500 USD în dauna statului, iar pe de altă parte – un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH.

 

Related News

Leave a Reply

Copyrıght 2016 All RIGHTS RESERVED.

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare Accept