Dezastrul ecologic în Apuseni! 6000 de metri cubi de steril s-au scurs în râul Arieș

Garda de Mediul Alba a amendat cu 100.000 euro societatea Cuprumin în urma avariei tehnice produse pe 3 aprilie. De atunci, 6.000 de metri cubi de steril s-au deversat în râul Arieș. Compania Cuprumin este monitorizată continuu iar în acest moment nu mai există riscuri de poluare. Însă, Administrația Națională „Apele Române” a încercat să minimalizeze pagubele, deși nu este pentru prima data când răurile din zonă sunt poluate cu metale grele.

6000 de metri cubi de steril, deversat în Arieș

În data de 3 aprilie 2017, peste 6000 de metri cubi de steril încărcat cu metale grele s-au deversat în râul Arieș. Dezastrul ecologic a plecat de la o sondă inversă a instalaţiei de evacuare din baraj, dezafectată în anul 1988, care a cedat, iar sterilul s-a scurs printr-o galerie subterană în pârâul Valea Şesei. Evacuarea sterilului a avut loc timp de aproape 4 ore. Angajaţii Cupru Min au reuşit să oprească avaria prin crearea unui baraj de piatră sortată pentru a opri scurgerea şi de a supraînălţa şi lărgi digurile de reţinere din aval de baraj.

Compania responsabilă de accident este Cuprumin Abrud SA, companie care exploatează minereu cuprifer la Roșia Poieni, jud. Alba. Acesteia i-a fost reînnoită autorizația de mediu pentru extracţia de cupru, pentru obiectivul minier Roşia Poieni în anul 2014.

Deversarea de steril din 3 aprilie 2017 nu este singulară. Localnicii au sesizat în repetate rânduri scurgeri ale prea-plinului iazului de decantare. În 2004 râul a rămas fără floră și faună. În 2008, câteva milioane de pești morți au plutit trei zile, pentru că firma Cuprumin n-a mai alimentat cu energie pompele care țineau zona la distanță de accidente. În 2011 s-a spart o conductă și o sută de tone de steril s-au scurs în râul Curmătura, la doi kilometri de confluența cu Arieșul. În 2013, s-a mai produs o deversare pe Valea Șesii, fiind declarate patru tone de pește mort.

De această dată, defecțiunea care a cauzat scurgerea a vizat o sondă veche, dezafectată din anul 1988. Conducerea Cuprumin a declarat pentru presă că au sesizat problemele la aceasta încă din 2015, dar „comisia națională urma să decidă care este soluția optimă (de remedire n.r.) în primăvara anului 2017, după dezgheț”. Însă, între timp, sonda care ruginise din cauza acidității apei a crăpat. Apele amestecate cu metale grele precum fier, cupru, mangan și cadmiu s-au deversat inițial în Valea Șesii, apoi în Arieș. Concentrațiile pot depăși și de 10 ori valorile normale

Garda de Mediu Alba a clasificat acest accident drept poluare gravă și a avertizat în presa locală că apa nu se poate folosi pentru băut sau igienă personală.

Iazul de decantare de la Valea Șesii a fost construit de Ceaușescu în 1978 pentru a depozita sterilul rezultat din exploatarea minereului de cupru de la mina Roșia Poieni. În prezent mina, aflată încă în exploatare, este administrată de Cuprumin. Iazul este cel mai mare din Europa, are 130 hectare și se întinde peste fostul sat Geamăna, din care a mai rămas doar vârful bisericii. Se estimează că ecologizarea iazului stăvilit de un baraj construit din aroncamente ar costa până la 50 de milioane de euro .

Apele Române se fac că plouă

Administrația Națională Apele Române au anunțat că nu au identificat până în prezent fenomenul de moarte piscicolă. Dar în zonă nu mai este pește de mult. În plus a anunțat că „în urma monitorizării cursurilor de apă din cadrul A.B.A. Mureș, respectiv pârâul Valea  Șesei, râul Arieș și râul Mureș – aval confluență cu râul Arieș, s-a constatat că unda de poluare este în diminuare spre dispariție. Rezultatele analizelor pentru indicatorii  metale reliefează faptul că încadrarea cursurilor de apă Arieș și Mureș, se încadrează în limitele corespunzătoare stării bune a corpurilor de apă.”

Un alt aspect interesant îl reprezintă faptul că „Apele Române” garantează pubic că societatea Cupru Min „va respecta măsurile și termenele prevăzute în Procesul – Verbal încheiat ieri, 6 aprilie 2017, între comisia formată din reprezentanții Ministerului Apelor și Pădurilor, experții și reprezentanții S.C. CUPRUMIN S.A”.

Related News

Leave a Reply

Copyrıght 2016 All RIGHTS RESERVED.

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare Accept