„Cumințenia Pământului” va fi cumpărată de stat! Unde va fi expusă sculptura lui Brâncuși?

Sculptura „Cumințenia Pământului” va fi cumpărată din banii statutului, după ce campania de subscripție publică a eșuat lamentabil. Cricicat că își face imagine publică pe acest subiect, premierul Dacian Cioloș a decis să aloce aproximativ cinci milioane euro pentru a cumpăra sculptura.

„În cadrul campaniei naționale „Brâncuși e al meu” s-au strâns prin subscripție publică 1.273.668 euro până pe 30 septembrie, din care peste 800.000 euro au fost colectați în ultimele două luni și jumătate. Printr-o Ordonanță de urgență adoptată astăzi, Executivul a stabilit ca diferența între sumele donate în cadrul campaniei de subscripție publică dedicată sculpturii lui Constantin Brâncuși și suma echivalentă în lei a 6 milioane de euro să fie asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. “Cumințenia Pământului” va fi achiziționată și va rămâne în circuitul public, urmând să fie găzduită în curând într-unul dintre muzeele bucureștene”, se menționează într-un comunicat de presă al Guvernului.

De asemenea, prin Ordonanța de urgență au fost stabilite măsurile necesare pentru perioada tranzitorie după ce campania de subscripție publică s-a încheiat în 30 septembrie. Astfel, sumele donate până la această dată dar nevirate, vor putea intra în contul deschis pe numele Ministerului Culturii până la 31 octombrie 2016.

Totodată, având în vedere coeziunea socială creată în jurul operei “Cumințenia Pământului“, Guvernul a decis constituirea Fondului Brâncuși, din resursele căruia vor putea fi achiziționate opere de artă contemporană și opere aparținând categoriei tezaurului patrimoniului cultural național.

Fondul Brâncuși încurajează implicarea societății în susținerea actului cultural și pune bazele unei viitoare strategii pentru achiziționarea de artă de către stat. Acest fond va fi gestionat de către Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), instituție publică aflată în subordinea Ministerului Culturii, iar veniturile vor proveni din: donații și alte liberalități, sponsorizări și bugetul de stat.

Administrația Fondului Cultural Național va anunța public contul în care pot fi depuse sume cu titlu de donație, sponsorizare și va comunica public aceste informații, pe pagina proprie de internet, pe pagina Ministerului Culturii, precum şi pe alte căi mediatice.

Related News

Leave a Reply

Copyrıght 2016 All RIGHTS RESERVED.

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare Accept