Cum au motivat judecătorii condamnarea la doi ani de închisoare cu suspendare a lui Liviu Dragnea

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au dat motivarea în dosarul „Referendumul”, în care Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, după aproape 10 luni de la sentinţa definitivă. Motivarea deciziei celor cinci judecători de la Curtea Supremă se întinde pe 300 de pagini.

„Astfel, având în vedere că apelantul intimat inculpat era coordonatorul la nivel național al campaniei electorale din partea PSD, dar și secretar general al acestui partid și președinte al Uniunii Consiliilor Județene din România, funcții publice care impuneau un comportament ireproșabil, în spiritul respectului datorat normelor legale și morale, împrejurarea că acesta a ales, în două situații distincte, să își folosească abuziv autoritatea și influența de care se bucura în cadrul partidului pentru a denatura rezultatul scrutinului electoral prin recurgerea la mijloace nelegale a fost de natură a crea prejudicii serioase noțiunii de exercitare liberă a dreptului de vot în cadrul unei societăți democratice, ceea ce a pus sub semnul întrebării corectitudinea întregului proces electoral. De asemenea, acțiunile apelantului intimat inculpat au determinat o stare de neîncredere a opiniei publice cu privire la modul de desfășurare a procesului electoral și la modul de acțiune al reprezentanților clasei politice cu ocazia organizării referendumului și al scrutinelor, în general”, se menționează în motivare.

Completul de 5 Judecători a mai constatat că Liviu Dragnea „a ales, în două situaţii distincte, să îşi folosească abuziv autoritatea şi influenţa de care se bucură în cadrul partidului pentru a denatura rezultatul scrutinului electoral prin recurgerea la mijloace nelegale a fost de natură a crea prejudicii serioase noţiunii de exercitare liberă a dreptului de vot în cadrul unei societăţi democratice, ceea ce a pus sub semnul întrebării corectitudinea întregului proces electoral”.

În consecință, magistrații din Completul de 5 au apreciat că, în vederea asigurării respectării legilor țării cu ocazia campaniilor electorale, vor majora pedeapsa aplicată lui Dragnea de la un an închisoare cu suspendare, cât primise la instanța de fond în mai 2015, la doi ani închisoare cu suspendare

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a depus recent la Tribunalul Bucureşti o contestaţie la executare în dosarul Referendumul, deoarece instanţa a întârziat motivarea.

Reacția lui Liviu Dragnea

Liviu Dragnea spune că i se pare suspect faptul că a apărut motivarea imediat după ce chiar el a anunţat că vrea să o conteste. „Am văzut doar ştirea. Ciudat e că după ce am depus contestaţia la tribunal, a apărut şi motivarea. Dacă nu făceam contestaţia, nu apărea. Să vedem şi noi cine a semnat această motivare. Să vedem dacă avea dreptul să facă acest lucru.”, a spus Dragnea.

 

Related News

Leave a Reply

Copyrıght 2016 All RIGHTS RESERVED.

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare Accept