Ce produse autentice românești vor fi protejate la nivel european?

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, susține că pentru o serie de produse românești au fost elaborare dosare în vederea depunerii la Comisia Europeană pentru înregistrare și protecție cu denumiri de origine sau indicații geografice. Lista acestor produse i-a fost prezentată premierul Dacian Julien Cioloș, în ședința de Guvern.

România are, la ora actuală, trei produse recunoscute la nivel european. Guvernul a marcat, în cursul acestei luni, omologarea la nivel european a Salamului de Sibiu ca produs cu Indicație Geografică (IGP) și a brânzei Telemea de Ibănești ca produs cu Denumire de Origine Protejată (DOP), după ce, în 2011, Magiunul de prune Topoloveni fusese înregistrat ca produs cu Indicație Geografică Protejată.

De asemenea, este în curs de analiză, la Comisia Europeană, documentația pentru înregistrare conform sistemelor de calitate europene a produsului ”Novac afumat din Țara Bârsei” – IGP.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) este implicat și consiliază grupurile interesate de înregistrarea unor produse românești conform sistemelor de calitate europene, astfel încât să parcurgă fără probleme întreaga procedură. În prezent, au fost depuse la MADR, în vederea analizării și transmiterii către Comisia Europeană, documentațiile pentru alte două produse românești: ”Cașcavalul de Săveni” (jud. Botoșani) și ”Cârnați de Pleșcoi” (jud. Buzău).

Pentru perioada următoare, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a stabilit un calendar de acțiuni la nivel național, de informare, consiliere și dezbateri pentru înregistrarea și recunoașterea produselor alimentare autohtone la nivel european. Pe de altă parte, pentru a încuraja operatorii economici din România să adere la sistemele de calitate europene, MADR este în plin proces de pregătire pentru a fi introduse și în măsura LEADER de dezvoltare locală din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 o serie de măsuri de sprijin pentru promovarea produselor agroalimentare înregistrate conform schemelor de calitate naționale și europene.

 

Related News

Leave a Reply

Copyrıght 2016 All RIGHTS RESERVED.

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare Accept