Baronii Salvării: soții Grasu

În 2010, dr. Alis Grasu era directorul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov (SABIF), iar soțul ei, dr. Cristian Grasu, era director medical. SABIF avea un contract cu firma SODEXO PASS ROMÂNIA SRL, având drept  obiect distribuția de tichete de masă către angajații instituției. În același timp, firma SODEXO era sponsor al asociației soților Grasu, scrie jurnalistul Silviu Sergiu, de la România Liberă.

Familia Grasu este o familie importantă în Sănătatea românească. Mai precis în medicina de urgență. Dr. Cristian Grasu este medic și secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Dr. Alis Grasu este șefa Serviciului de Ambulanţă București-Ilfov (SABIF).

El este născut în Teleorman, ca și președintele PSD, Liviu Dragnea. Ba, mai mult, sursele „României libere” spun că cei doi sunt apropiaţi. Presa a scris că a fost propulsat secretar de stat  pentru a fi o contrapondere la Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, cu care liderul pesedist este într-un conflict deschis. Scopurile șefului PSD ar fi, potrivit surselor noastre, de a-i reduce din influenţă medicului palestinian și a aduce sub controlul social-democrat o parte consistentă a afacerilor din  domeniul sanitar.

Cert este că Cristian Grasu îi datorează cariera lui Raed Arafat, fără ca asta să însemne că-i este de-a pururea recunoscător. Din contră. Cei doi sunt astăzi într-un conflict deschis, asupra căruia vom reveni.

Dr. Alis Grasu este în fruntea Serviciului de Ambulanţă București-Ilfov de ani buni. O perioadă, soţul său a fost director medical la aceeași instituţie.

Visul lui Raed Arafat s-a împlinit

Perioada octombrie-no-iembrie 2008 este foarte importantă pentru ascensiunea celor doi. Atunci, Ministerul Sănătăţii a efectuat controale la Serviciul de Ambulanță București și la cel din Ilfov, care erau la vremea respectivă entități diferite.

În urma acestor controale au fost demiși cei doi manageri: dr. Ovidiu Cismaru, de la București, și dr. Dorel Busuioc, de la Ilfov. Ulterior, șefia Serviciului de Ambulanță București a fost preluată de dr. Alis Grasu, iar conducerea celui din Ilfov de dr. Cristian Grasu. Sursele noastre spun că un rol important în numirea celor doi l-a avut chiar dr. Raed Arafat, care avea, la acea vreme, un vis: să unească cele două entități, pentru a-și extinde influența asupra unui „teritoriu” mai mare.

Vis care i s-a îndeplinit rapid. În decembrie 2009 a fost creat Serviciul de Ambulanță București-Ilfov (SABIF), „prin reorganizarea Serviciului de Ambulanţă al municipiului București, Staţiei Centrale de Transport Sanitar și Ambulanţă Aeriană București și a Serviciului de Ambulanţă al judeţului Ilfov, care se desfiinţează”. Asta scrie în Hotărârea de Guvern 1562/2009, semnată de fostul premier Emil Boc și de fostul ministru interimar al Sănătății, Adrian Videanu.

Surse din Sănătate susțin că nu este întâmplător faptul că Raed Arafat a promovat actul normativ prin Guvern într-o perioadă în care nu exista ministru plin. Videanu, un slab cunoscător al domeniului medicinei de urgență, nu a opus nicio rezistență.

După crearea SABIF, dr. Alis Grasu a devenit manager interimar, iar în Comitetul Director a fost numit și dr. Cristian Grasu, pe poziția de director medical interimar. Ulterior, a dat concurs pentru a deveni director plin, iar soția sa, în calitate de manager, a aprobat înscrierea acestuia la concurs și, ulterior, numirea pe post.

Asociația Societatea de Salvare București, profit consistent din primul an

În 2010, Alis și Cristian Grasu au înfiinţat Asociația Societatea de Salvare București (ASSB), pe care acesta din urmă o descrie, pe pagina de LinkedIn, drept „organizaţie profesională reprezentând categoriile profesionale din serviciile de ambulanţă”.

„România liberă” a descoperit însă că ASSB a fost folosită de familia Grasu pentru a atrage sponsorizări, din partea unor firme care aveau contracte cu… Serviciul de Ambulanță  București Ilfov.

O astfel de firmă este Sodexo, specializată în distribuția de tichete de masă. Pe 14 septembrie 2010, Sodexo Pass România SRL a virat în contul Asociației „Societatea de Salvare” suma de 10.000 lei, în baza unui contract de sponsorizare. Acest lucru reiese din extrasul contului ASSB intrat în posesia „României libere”(vezi facsmile).

Foarte important de precizat că 2010 a fost un an destul de profitabil pentru soții Alis și Cristian Grasu. Potrivit „Contului de profit și pierdere la data de 30 septembrie 2010” al Asociației Societatea de Salvare București (ASSB), veniturile totale au fost de 56.082 lei, cheltuielile de 19.834 lei, ceea ce înseamnă un profit total de 36.248 lei, în condițiile în care pierderile au fost zero.

Continuare pe www.romanialibera.ro 

Related News

Leave a Reply

Copyrıght 2016 All RIGHTS RESERVED.

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare Accept