Armata SUA a bombardat cu 59 de rachete un aerodrom din Siria, de unde se presupune că a fost lansat atacul chimic împotriva populației (VIDEO)

Scena politică internațională strânge rândurile în jurul președintelui SUA, Donald Trump, și condamnă cu fermitate regimul condus de Bashar Al-Assad, în Siria. Totodată, tensiunile dintre Statele Unite ale Americii și Rusia au luat amploarea în urma atacului din această dimineață, din Siria. Președintele Donald Trump a decis în cursul acestei dimineți ca armata SUA să bombardeze cu 59 de rachete Tomahawk un aerdrom militar sirian. Acesta reprezintă unul dintre răspunsurile cele mai directe pe care le-a văzut regimul Bashar al-Assad, după ce a fost suspectat că a folosit arme chimice împotriva populației.

86 de persoane ucise cu gaz sarin în orașul sirian Khan Sheikhoun

În urmă cu câteva zile, mai exact marți, cel puțin 86 de persoane, inclusiv 30 de copii, au fost ucise în urma unui raid întreprins împotriva orașului Khan Sheikhoun, din provincia siriană Idlib, aflată sub controlul rebelilor. Atacul ar fi fost susținut de armata controlată de Bashar al-Assad.

Corpurile a trei oameni au fost supuse autopsiei în cursul nopții de miercuri spre joi în Adana, din sudul Turciei. La autopsie au fost prezenți și reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății și ai Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice, a precizat ministerul Turc al Sănătății. În urma autopsiei, ministrul turc de Justiție, Bekir Bozdag, a afirmat joi că în urma analizelor medicale s-a stabilit faptul că s-a recurs la arme chimice, utilizate în opinia sa, de regimul condus de Bashar Al-Assad. Ministerul turc al Sănătății se arată însă mai puțin tranșant, indicând că leziunile constatate, inclusiv edeme și sângerări ale plămânilor, „fac să se creadă că rănile au legătură cu utilizarea unei arme chimice”. Țesuturile și fluidele prelevate la autopsie au fost trimise la Ankara pentru examene aprofundate, a indicat ministerul. Au fost trimise de asemenea eșantioane la OIAC, care le va examina la Haga, precizează printre altele ministerul în comunicatul său.

Natura substanțelor chimice nu a fost oficial identificată de către experți, dar organizația Medici fără Frontiere (MSF) susținea că este vorba despre „un agent neurotoxic de tip gaz sarin”, pe baza constatărilor echipei sale la un spital unde sunt îngrijiți răniți. Medicii care au oferit primele îngrijiri după atac au constatat simptomele unui nor chimic: pupile dilatate, convulsii, spumă la gură. Și OMS preciza înainte de autopsie că unele victime prezentau simptome ce indică o expunere la o categorie de produse chimice „care conțin agenți neurotoxici”.

Armata americană a lansat 59 de rachete Tomahawk din Marea Mediterană

În urma acestui atac chimic, președintele SUA Donald Trump a ordonat bombardarea unui aerodrom militar din Siria, de unde se presupune că a fost lansat atacul chimic. Două nave de război americane aflate în Marea Mediterană au lansat nu mai puțin de 59 de rachete Tomahawk. Pe aerodromul vizat de atacul american se aflau și militari ruși

„Marți, dictatorul sirian Bashar al-Assad a lansat un oribil atac chimic asupra unor copii nevinovați. Cu o neurotoxină mortală, Assad a luat viața unor bărbați, femei și copii nevinovați. A fost o moarte lentă și brutală pentru mulți. Chiar și copii au fost uciși cu cruzime în acest atac barbar. Niciun copil al lui Dumnezeu nu ar trebui să treacă prin așa ceva vreodată. Am ordonat un atac militar asupra aeroportului de unde a fost lansat atacul chimic. Este interesul vital de securitate naţională a Statelor Unite de a preveni şi descuraja folosirea armelor chimice. Nimeni nu poate contesta faptul că Siria a folosit arme chimice interzise. Încercările anterioare de a-i schimba comportamentul lui Assad au eșuat dramatic. În consecință, criza refugiaților se adâncește și regiune este tot mai instabilă, fiind o amenințare la adresa SUA și a aliaților săi”, a declarat public președintele Donald Trump.

 Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate

Atacul americanilor asupra aerodromului din Siria a fost calificat drept „un act de agresiune”, contrar dreptului internațional, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Tot el a mai spus, că „președintele Vladimir Putin a prezidat, vineri, o reuniune operativă cu membrii permanenți ai Consiliului rus de Securitate al Rusiei pe tema atacului american cu rachete asupra bazei aeriene siriene”.

Potrivit lui Peskov, la ședința Consiliului de Securitate a fost exprimată adânca îngrijorare față de consecințele negative ale unor asemenea acțiuni agresive asupra eforturilor comune de luptă împotriva terorismului”.  De asemenea, s-a exprimat „regretul față de deteriorarea relațiilor bilaterale” (ruso-americane) și s-au discutat diverse chestiuni legate de „continuarea operațiunilor ruse din Siria de sprijinire a forțelor armate siriene”.

În schimb, Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că numai 23 din cele 59 de rachete Tomahawk trase de americani asupra bazei aeriene din Siria și-au atins ținta. Nu se știe unde au căzut celelalte 36, potrivit autorităților ruse. Rușii mai susțin că  forțele aeriene siriene au pierdut în atac șase avioane de tip MiG-23, un radar și alte elemente de infrastructură, dar nu au fost avariate pista și platformele de parcare a avioanelor.

Pe de altă parte, Rusia a cerut întrunirea de urgenţă a consiliului de securitate al ONU unde vor ca americanii să dea explicaţii pentru rachete lansate împotriva Siriei.

Germania și Franța cer ca președintele sirian să răsăundă pentru acte criminale

Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande au avut o discuție telefonică, vineri, despre atacul Statelor Unite asupra Siriei. Ambele țări au fost de acord că cel responsabil pentru această evoluție este Bashar al-Assad și au făcut un apel la tragerea la răspundere a președintelui sirian pentru „acte criminale” asupra populației civile.

„Preşedintele (sirian Bashar al-) Assad se face vinovat de această evoluţie. Germania şi Franţa îndeamnă comunitatea internaţională să facă împreună campanie în vederea unei tranziţii politice în Siria”, a anunțat cancelarul german Angela Merkel.

Secretarul general al NATO: „Orice utilizare a armelor chimice este inacceptabilă”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (foto), a anunțat că „regimul sirian poartă întreaga responsabilitate pentru aceasta. NATO a condamnat în mod constant utilizarea în continuare a Siriei de arme chimice ca o încălcare clară a normelor și acordurilor internaționale”.

„Orice utilizare a armelor chimice este inacceptabilă, nu poate continua fără răspuns, iar cei responsabili trebuie să fie trași la răspundere. NATO consideră că utilizarea armelor chimice este o amenințare la adresa păcii și securității internaționale”, a mai spus Jens Stoltenberg.

 

Donald Tusk: atacul SUA în Siria a fost „o soluție așteptată” împotriva atacurilor chimice

Comisia Europeană precizează că Uniunea Europeană a fost informată despre faptul că atacul din Siria va fi unul limitat și a avut ca scop limitarea altor atacuri chimice.

Donald Tusk, președintele Consiliului European, a spus că atacul SUA în Siria a fost „o soluție așteptată” împotriva atacurilor chimice. El a adăugat că Uniunea europeană va lucra îndeaproape cu Statele Unite pentru încheierea brutalităților din Siria.

România condamnă atacul chimic

Reprezentanții Ministerului de Externe al României reiterează condamnarea fermă a atacului chimic întreprins asupra localității Khan Sheikhoun din provincia Idlib, din 4 aprilie 2017, soldat cu victime în rândul populației civile, inclusiv copii.

„România sprijină orice efort destinat încetării conflictului din Siria care, în cei șase ani de la declanșare, a condus la pierderi substanțiale de vieți și distrugeri de bunuri materiale și, în același timp, a generat un focar de instabilitate regională, terorism si migrație necontrolată. România susține în continuare identificarea și implementarea unei soluții politice a crizei siriene, prin intermediul unui proces de tranziție politică inclusiv, coordonat de Siria, pe baza rezoluțiilor relevante ale Consiliului de Securitate, în special a Rezoluției 2254 a Consiliului de Securitate al ONU și a Comunicatului de la Geneva (2012). Aceste elemente de conduită au fost reiterate recent de România, cu ocazia Conferinței de la Bruxelles privind sprijinirea viitorului Siriei și al regiunii, desfășurată la 5 aprilie 2017”, se menționează într-un comunicat de presă emis de MAE.

Ambasada României la Damasc a întreprins demersuri pe lângă autoritățile siriene pentru obținerea de date oficiale referitoare la cetățeni români care pot fi afectați în urma atacului.

Related News

Leave a Reply

Copyrıght 2016 All RIGHTS RESERVED.

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare Accept