Academia Română a salvat animalele sălbatice

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) suspendă procedura de emitere a Ordinului privind derogările acordate la vânătoarea de urs, lup și pisică sălbatică în condițiile în care Academia Română a avizat negativ documentul, iar, pe termen scurt, urmează să fie înființat un Serviciu de Urgență pentru Animale Sălbatice (SUAS).

Ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, a anunțat că Academia Română a dat un aviz negativ pentru ordinul care ar permite împuşcarea a aproape 1.700 de animale sălbatice, respectiv urşi, lupi şi pisici sălbatice.

„Ordinul de ministru, ca să poată să fie aprobat, trebuia în final să aibă avizul Academiei Române. Am trimis la Academia Română atât proiectul de Ordin de ministru, cât și studiul și rezoluția grupului de lucru încă din 21 septembrie, în aceeași zi în care l-am pus în consultare publică, și am așteptat răspunsul, care a venit astăzi (marți, n.r). Pot să vă spun că este pentru prima dată când Academia Română a decis să dea un aviz negativ pe acest studiu și pe acest Ordin de ministru. (…) În al doilea rând, pentru că avem obligativitatea de a ne asigura că siguranța populației este în bune condiții, am gândit o intervenție în câțiva pași. Pe termen foarte scurt vreau să creăm un Serviciu de Urgență pentru Animale Sălbatice (SUAS), pe care îl gândim în colaborare cu Ministerul de Interne”, a precizat ministrul.

La finele lunii septembrie, organizația WWF-România atrăgea atenția asupra faptului că Ministerul Mediului propune, prin intermediul unui Ordin de ministru supus dezbaterii publice, împușcarea a 1.691 de animale sălbatice strict protejate, din care: 552 de urși, 657 de lupi și 482 de pisici sălbatice.

Din datele oficiale reiese faptul ca aproximativ 5.000 de animale sălbatice din specii protejate (2.374 de urși, 1.586 de lupi și 898 de pisici sălbatice) au fost ‘recoltate’ în România, între 2007 și 2015, în urma derogărilor stabilite prin ordinul miniștrilor Mediului și în baza articolului 16 din Directiva Habitate a Uniunii Europene (UE). În ceea ce privește râsul, cota aferentă acestei specii a fost eliminată începând cu anul 2013, astfel că numărul exemplarelor împușcate, în perioada 2007 — 2012, ajunge la 120.

 

Related News

One Response

Leave a Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. Academia Română a salvat animalele sălbatice

Leave a Reply

Copyrıght 2016 All RIGHTS RESERVED.

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare Accept