A treia zi de proteste în Serbia – Tinerii și studenții îl contestă pe Aleksandar Vucici, președintele ales

Protestele de amploare din Serbia au generate de opoziție după ce Aleksandar Vucici a câștigat din primul tur alegerile prezidențiale. Tinerii și studenții protestează pentru că consideră că alegerile au fost fraudate, iar alegerea lui Vucici reprezintă „începutul dictaturii” în Serbia. În replică, președintele Aleksandar Vucici promite să menţină ţara pe calea integrării în Uniunea Europeană, dar şi să îmbunătăţească relaţia cu Rusia.

Mii de protestatari, în principal studenţi, au demonstrat pentru a treia noapte la rând în Belgrad împotriva victoriei premierului Aleksandar Vucic în scrutinul prezidenţial ce a avut loc în acest weekend. Mulţimea s-a adunat în faţa clădirii Parlamentului sârb, strigând: ”Vucici, ai furat alegerile” şi ”Sfârşitul dictaturii”.

Protestatarii consideră că alegerile au fost fraudate şi că presa a fost amuţită, astfel încât şeful guvernului să fie ales şeful statului încă din primul tur. Opoziţia consideră că Aleksandar Vucici, premier din 2014 şi fost apropiat al lui Slobodan Miloşevici, tinde că devină un lider autoritar, mai ales din cauza relaţiei cu Vladimir Putin.

La Belgrad oamenii s-au adunat în fața Parlamentului și apoi au mers în mars spre sediul Guvernului. Protestatarii au afișat pancarte pe care se putea citi „Jos dictatura“ și, „Noi nu vrem să fim forță de muncă ieftină.“ Protestul sa încheiat fără incidente, după aproximativ patru ore, cu noi mitinguri programate să aibă loc vineri și sâmbătă.

La Novi Sad au protestat în jurul de 1.000 de persoane, care au cerut „alegeri corecte și libere”. Protestatarii au cerut reprezentanților sindicatelor militare, din poliție și ale muncitorilor  să li se alăture la manifestație. Ei au acuzat autoritățile de la Novi Sad, că încearcă să organizeze „diverse incidente“.

 

Related News

Leave a Reply

Copyrıght 2016 All RIGHTS RESERVED.

Acest website foloseşte cookie-uri proprii cât şi cookie-uri adăugate de terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare Accept